ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Υπoσχέθηκε «σιδηρά υποστήριξη» στο Ισραήλ με φόντο την ένταση με το Ιράν

O Tζο Μπάιντεν
O Tζο Μπάιντεν
ΑΡ

Ο Tζο Μπάιντεν υποσχέθηκε «σιδηρά» υποστήριξη στο Ισραήλ εν μέσω φόβων για επίθεση από το Ιράν  

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στο Ισραήλ «σιδηρά» υποστήριξη εν μέσω φόβων ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να εξαπολύσει αντίποινα για μια επίθεση που σκότωσε ανώτερους Ιρανούς. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει «σημαντική επίθεση» αφού το Ισραήλ έπληξε το ιρανικό προξενείο στη Συρία πριν από 10 ημέρες.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ηγέτης του Ιράν δήλωσε ότι η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό ισοδυναμεί με επίθεση στο ίδιο το Ιράν.

«Όταν επιτέθηκαν στην περιοχή του προξενείου μας, ήταν σαν να επιτέθηκαν στο έδαφός μας», είπε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε τηλεοπτική ομιλία του. «Το κακό καθεστώς πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί».

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση της 1ης Απριλίου στο κτίριο του ιρανικού προξενείου, μεταξύ των οποίων και ανώτεροι ιρανοί στρατιωτικοί ηγέτες. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ευρέως θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού τις τελευταίες ημέρες. Οι δηλώσεις του Μπάιντεν έγιναν τη στιγμή που μιλούσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη στο πλευρό του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα.

«Όπως είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι αυτών των απειλών από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του είναι σιδηρά, επιτρέψτε μου να το πω ξανά, σιδηρά», είπε ο Μπάιντεν. Τα σχόλιά του έρχονται μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, σε συνέντευξή του, ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και είπε ότι διαφωνεί με την πολεμική στρατηγική του Νετανιάχου.

«Νομίζω ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», είπε σε συνέντευξή του στην Univision που ηχογραφήθηκε πριν από μια εβδομάδα. Έρχεται επίσης σχεδόν μια εβδομάδα μετά από ένα τεταμένο τηλεφώνημα μεταξύ του Μπάιντεν και του Νετανιάχου στον απόηχο της δολοφονίας από το Ισραήλ επτά εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν έχει οξύνει τη ρητορική του για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο των έξι μηνών που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εξέφρασε την αυξανόμενη απογοήτευσή του με τον Νετανιάχου. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ιρανούς ότι, παρά τις διαφορές απόψεων μεταξύ του Μπάιντεν και του Νετανιάχου, οποιαδήποτε επίθεση στο Ισραήλ θα συναντήσει επιθετική απάντηση των ΗΠΑ.

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ και του Ιράκ μίλησαν με τον Ιρανό ομόλογό τους αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Axios. Οι υπουργοί κλήθηκαν να μεταφέρουν ένα μήνυμα από τον ανώτερο σύμβουλο του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, σχετικά με την ανάγκη αποκλιμάκωσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι - κυρίως γυναίκες και παιδιά - έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή εισβολή. Η σύγκρουση πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία περισσότερων από 1.200 ανθρώπων στο Ισραήλ από τη Χαμάς και τη σύλληψη 240 ομήρων στην επίθεση του Οκτωβρίου.