ΚΟΣΜΟΣ

Βιετνάμ: Σε θάνατο για απάτη καταδικάστηκε 67χρονη «γυναίκα-αράχνη» - Επιχείρηση «καμίνια που καίνε»

H γυναίκα-αράχνη που καταδικάστηκε σε θάνατο στο Βιετνάμ
H γυναίκα-αράχνη που καταδικάστηκε σε θάνατο στο Βιετνάμ
ΑΡ

Μεγιστάνας ακινήτων καταδικάστηκε σε θάνατο στο Βιετνάμ μετά τη μεγαλύτερη δίκη για τραπεζική απάτη στην ιστορία της χώρας.

Η Truong My Lan καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών σήμερα (11/4) από δικαστήριο στην πόλη Χο Τσι Μινχ αφού κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση, δωροδοκία και παραβιάσεις των τραπεζικών κανόνων μετά από μία ιστορική δίκη για τα δεδομένα του Βιετνάμ.

H 67χρονη πρόεδρος της εταιρείας Van Thinh Phat (VTP) κατηγορήθηκε για απάτη ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων - σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της χώρας το 2022. Η Lan και οι συνεργάτες της κατηγορήθηκαν οτι απέκτησαν παράνομα τον έλεγχο της Saigon Joint Stock Commercial Bank από το 2012 έως το 2022 για να αφαιρέσουν αυτά τα κεφάλαια μέσα από χιλιάδες εταιρίες-φαντάσματα και δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, σε μια περίοδο τριών ετών από τον Φεβρουάριο του 2019, διέταξε τον οδηγό της να αποσύρει 108 τρισεκατομμύρια βιετναμέζικα ντονγκ, περισσότερα από 4 δισ. δολάρια σε μετρητά από την τράπεζα και να τα αποθηκεύσει στο υπόγειό της. Τόσα πολλά μετρητά, ακόμη και αν όλα ήταν σε χαρτονομίσματα της μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας του Βιετνάμ, θα ζύγιζαν δύο τόνους.

Κατηγορείται επίσης ότι δωροδοκούσε γενναιόδωρα για να διασφαλίσει ότι τα δάνειά της δεν θα ελέγχονταν ποτέ. Ένας από τους συνεργούς της ήταν πρώην επικεφαλής επιθεωρητής της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης για αποδοχή δωροδοκίας ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η σύλληψή της τον Οκτώβριο του 2022 ήταν από τις πιο υψηλού προφίλ σε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια κατά της διαφθοράς στο Βιετνάμ. Η καταστολή, με την επωνυμία «καμίνια που καίνε», οδήγησε εκατοντάδες ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους και υψηλού προφίλ επιχειρηματικούς ηγέτες να αντιμετωπίσουν δίωξη ή να αναγκαστούν να παραιτηθούν.

Ο πρώην πρόεδρος Vo Van Thuong παραιτήθηκε τον Μάρτιο αφού συμμετείχε στην εκστρατεία. Η Lan θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας, δήλωσε μέλος της οικογένειάς της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η VTP ήταν μια από τις πλουσιότερες εταιρείες ακινήτων του Βιετνάμ, με έργα που περιλαμβάνουν πολυτελή κτίρια κατοικιών, γραφεία, ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα.