ΚΟΣΜΟΣ

Μποκοτά: Δεσμεύει αποθέματα νερού για 9 εκατ. ανθρώπους - Η λειψυδρία φέρνει αυστηρά μέτρα

bogota
Photo: AP

Η Μπογκοτά είναι μια από τις υψηλότερες πρωτεύουσες στον κόσμο καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 2.600 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

H λειψυδρία απειλεί την Μπογκοτά πρωτεύουσα της Κολομβίας που κατοικείται από εννέα εκατομμύρια ανθρώπους καθώς οι δεξαμενές νερού από τις οποίες υδρεύεται έφτασαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την Πέμπτη το πρωί, όπως αναφέρει το skai.gr Η Μπογκοτά και οι δεκάδες γύρω πόλεις έχουν χωριστεί σε εννέα διαφορετικές ζώνες που διακόπτουν το τρεχούμενο νερό για οικιακή χρήση για 24 ώρες σε κάθε ζώνη με εναλλαγή που θα ξαναρχίζει κάθε 10 ημέρες. Τα μέτρα θα επηρεάσουν περίπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μέτρα περιορισμού για πρώτη φορά

Η Μπογκοτά είναι μια από τις υψηλότερες πρωτεύουσες στον κόσμο καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 2.600 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και τα αποθέματα νερού της εξαρτώνται από τη βροχή.

Υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία και τα νοσοκομεία θα έχουν συνεχή ανεφοδιασμό, ανέφεραν οι αρχές.
Τα μέτρα είναι μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που εισήγαγαν η κολομβιανή κυβέρνηση και ο δήμαρχος της πόλης αφού οι δεξαμενές έφτασαν σε «ιστορικά χαμηλά» επίπεδα.

Οι δεξαμενές Chuza και San Rafael, μέρος του συστήματος Chingaza που παρέχει το 70% του πόσιμου νερού της πόλης, βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμες θέσεις , σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Ας μην σπαταλήσουμε ούτε μια σταγόνα νερό στη Μπογκοτά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο δήμαρχος Κάρλος Φερνάντο Γκαλάν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, προσθέτοντας, «αυτό θα μας βοηθήσει ώστε αυτοί οι περιορισμοί να αρθούν πιο γρήγορα ή να μειωθούν».

Ο Galán ζήτησε «μια αλλαγή στη χρήση του νερού που θα εξασφαλίσει με την πάροδο του χρόνου ότι τα αποθέματα θα είναι αρκετά για όλους», προσθέτοντας ότι ορισμένες από τις δεξαμενές έχουν αποθέματα νερού λιγότερα από 20% σε σύγκριση με τους τον μέσο όρο αυτής ης εποχής του χρόνου.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις πόλεις της Λατινικής Αμερικής να αντιμετωπίζουν κρίσεις νερού. Η Μπογκοτά συνορεύει με την Πόλη του Μεξικού στα βορειοδυτικά της, η οποία θα μπορούσε επίσης να είναι στα πρόθυρα λειψυδρίας, καθώς ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής, του Ελ Νίνιο, της γεωγραφίας και της ταχείας αστικής ανάπτυξης ασκούν τεράστια πίεση στους υδάτινους πόρους της.

Από πέρυσι, η πόλη γνώρισε μεγάλες περιόδους ξηρασίας λόγω των επιπτώσεων του Ελ Νίνιο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που η Μπογκοτά αναγκάστηκε να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού του νερού.