ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στη Μέση Ανατολή: «Το Ιράν θα χτυπήσει το Ισραήλ τις επόμενες ώρες» - Όλα τα σενάρια

O Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ
O Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ
ΑΡ

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μία επίθεση από το Ιράν μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal. H ιρανική ηγεσία εξετάζει σχέδια για επίθεση, δεν έχει ληφθεί ωστόσο οριστική απόφαση.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο τμήμα της χώρας το συντομότερο τις επόμενες 24 με 48 ώρες, σύμφωνα με αποκλειστικές πλητοφορίες της WSJ, πηγές προσκείμενες στην ιρανική ηγεσία ωστόσο λένε ότι ενώ συζητούνται σχέδια για επίθεση, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Το Ιράν έχει απειλήσει δημόσια ότι θα ανταποδώσει για μια επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Δαμασκό της Συρίας, την οποία η Τεχεράνη απέδωσε στο Ισραήλ. Το χτύπημα σκότωσε κορυφαίους ιρανούς στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου στελέχους της επίλεκτης δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αμερικανικές πληροφορίες έδειξαν ότι μια επίθεση σε ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία από το Ιράν ή τους αντιπροσώπους του θα μπορούσε να είναι επικείμενη, αλλά μια πηγή λέει ότι τώρα φαίνεται ότι η επίθεση θα μπορούσε να γίνει εντός των συνόρων του Ισραήλ. Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα είπε την Πέμπτη ότι οι αμερικανικές πληροφορίες καταδεικνύουν ιρανικό αντίποινα εντός ημερών, «πιθανόν σε ισραηλινό έδαφος» σε αντίθεση με τα ισραηλινά συμφέροντα αλλού.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ απαγόρευσε χθες στους κυβερνητικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ και τα μέλη των οικογένειών τους να κάνουν οποιοδήποτε προσωπικό ταξίδι εκτός του κεντρικού Ισραήλ, της Ιερουσαλήμ και της Beersheba μέχρι νεωτέρας.

Ο Μάικλ Έρικ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, βρέθηκε στο Ισραήλ χθες (11/4), δήλωσαν αξιωματούχοι άμυνας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας από αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ υποσχέθηκε να απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επίθεση στο Ισραήλ. «Όποιος μας κάνει κακό, θα τον βλάψουμε. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», είπε.

Η Συρία κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε την επίθεση που σκότωσε τον στρατηγό. Ο Mohammad Reza Zahedi, ο οποίος διαχειριζόταν τις ιρανικές παραστρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τον Λίβανο, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους των ΗΠΑ είναι ο υψηλότερος Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος που χάνει τη ζωή του, μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020.

Τουλάχιστον έξι άλλοι Ιρανοί ακτιβιστές σκοτώθηκαν στην επίθεση, δήλωσε η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι πληροφορίες έδειξαν ότι το κτήριο που χτυπήθηκε στη Δαμασκό δεν ήταν διπλωματική εγκατάσταση, αλλά ένα κτίριο που χρησιμοποιεί η Δύναμη Κουντς.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν επικοινώνησε με τον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ με διάφορες επιλογές για να χτυπήσει τα ισραηλινά συμφέροντα, δήλωσε σύμβουλος της παραστρατιωτικής δύναμης. Τα υπό εξέταση σενάρια περιλαμβάνουν άμεση επίθεση στο Ισραήλ με εξελιγμένους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, είπε.

Τις τελευταίες ώρες, λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης κοντά στους Φρουρούς της Επανάστασης έχουν αναρτήσει βίντεο που δείχνουν προσομοιωμένες πυραυλικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Χάιφα του Ισραήλ και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του στη Ντιμόνα. Ένας Ιρανός αξιωματούχος έχει επίσης δηλώσει προηγουμένως το Ιράν θα χτυπήσει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και αφαλάτωσης του Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση

Όμως ο Χαμενεΐ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τα σχέδια. Ανησυχεί ότι μια άμεση επίθεση θα μπορούσε να αποτύχει με τα βλήματα να αναχαιτίζονται και το Ισραήλ να απαντά με μαζικά αντίποινα στη στρατηγική υποδομή του Ιράν. «Τα σχέδια επίθεσης βρίσκονται μπροστά στον Ανώτατο Ηγέτη και εξακολουθεί να σταθμίζει τον πολιτικό κίνδυνο», είπε ο σύμβουλος. Τα σενάρια περιλαμβάνουν επιθέσεις από πληρεξούσιους της Τεχεράνης στη Συρία και το Ιράκ, για τις οποίες το Ιράν παρέδωσε drones από τις αποθήκες τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με συμβούλους του IRGC και της συριακής κυβέρνησης.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν επίσης να επιτεθούν στα υψίπεδα του Γκολάν - ένα αμφισβητούμενο έδαφος που προσάρτησε το Ισραήλ από τη Συρία το 1981 - ή ακόμα και στη Γάζα, είπαν, για να αποφύγουν μια επίθεση εντός του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους του Ισραήλ. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να χτυπηθούν οι ισραηλινές πρεσβείες, ιδίως στον αραβικό κόσμο, για να τους δείξουμε ότι οι φιλικοί δεσμοί με το Τελ Αβίβ μπορεί να είναι δαπανηρές, είπαν αυτοί οι άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποφύγει μια κλιμάκωση. Την Πέμπτη, η Aναλένα Μπέρμποκ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αντίστοιχα κάλεσαν και οι δύο τον Ιρανό ομόλογό τους, Χοσείν-Αμίρ Αμπντολαχιάν για να ζητήσουν από την Τεχεράνη να μην επιτεθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με Βρετανούς και Ιρανούς αξιωματούχους.

«Έχουν γίνει κλήσεις από αρκετούς περιφερειακούς και ευρωπαίους υπουργούς προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν», δήλωσε στη Wall Street Journal εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.