ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: «Είναι η δική μας Παναγία των Παρισίων» - Τυλίχτηκε στις φλόγες το ιστορικό χρηματιστήριο

Δανία: «Είναι η δική μας Παναγία των Παρισίων» - Τυλίχτηκε στις φλόγες το ιστορικό χρηματιστήριο
AP

Από την πυρκαγιά στο ιστορικό κτήριο της Κοπεγχάγης κατέρρευσε το εμβληματικό κωδωνοστάσιο - Σοκαρισμένοι οι Δανοί

Το ιστορικό κτήριο του Χρηματιστηρίου της Δανίας, στην Κοπεγχάγη τυλίχθηκε στις φλόγες όταν ξέσπασε πυρκαγιά ενώ τελούνταν σε αυτό εργασίες ανακαίνισης.

Τοπικά μέσα έκαναν λόγο για «τεράστιο κρότο» νωρίς το πρωί πριν το εμβληματικό κωδωνοστάσιο, ηλικίας 400 ετών, καταρρεύσει με τον πυκνό καπνό να απλώνεται πάνω από την πόλη, ενώ στάχτη έπεφτε στον δρόμο από το ύψους περίπου 55 μέτρων κτήριο.

«Είναι φριχτό. Ήταν ένα από τα πιο όμορφα κτήρια της πόλης. Περνάω από εδώ κάθε μέρα. Είναι σαν την Παναγιά των Παρισίων ξανά», δήλωσε περαστικός συγκρίνοντας την καταστροφή με την μεγάλη πυρκαγιά στον ναό της Παναγίας των Παρισίων πριν από πέντε χρόνια.

«Τόσο λυπηρό. Ένα θρυλικό κτήριο που σημαίνει πολλά για εμάς, νομίζω. Η δική μας Παναγιά των Παρισίων», έγραψε στο Χ ο Δανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Troels Lund Poulsen.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, γύρω από το κτήριο, όπου φαίνεται πως έχουν καταρρεύσει σκαλωσιές υψωμένες γύρω από το κολαστήριο.

Η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους διεκόπη και έγινε σύσταση από τις Αρχές στους κατοίκους της πρωτεύουσας να αποφύγουν το κέντρο της πόλης, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σοκαρισμένο, να δει το κτήριο το οποίο άρχισε να καταρρέει μόνο του. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτήριο της Κοπεγχάγης, το οποίο κάποτε ήταν το οικονομικό κέντρο της Δανίας το οποίο τοποθετείται χρονικά στο 1625.

«Τετρακόσια χρόνια πολιτιστικής κληρονομίας έγιναν στάχτη», δήλωσε ο Δανός υπουργός Πολιτισμού Jakob Engel-Schmidt.

Daily Mail via AFP

Από την πρώτη στιγμή η πυροσβεστική έστησε μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης προκειμένου να περιορίσει την φωτιά για να μην εξαπλωθεί και στο υπόλοιπο κτήριο, ενώ μεγάλη προσπάθεια έγινε και για την διάσωση των σπουδαίων έργων τέχνης που φιλοξενούνται στις αίθουσες του κτηρίου.

Σε φωτογραφίες φαίνονται πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να διασώσουν πίνακες μέσα από το κτήριο. «Προσπαθούμε να σώζουμε ό,τι σώζεται», δήλωσε ο διευθυντής του κτηρίου Morten Langager σε ανάρτηση στο Χ.

Daily Mail
Daily Mail

«Είναι η δική μας Παναγία των Παρισίων, ο εθνικός μας θησαυρός» είπε σε δημοσιογράφους σοκαρισμένη μία κάτοικος της Κοπεγχάγης, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που στη θέα του κτηρίου τυλιγμένου στις φλόγες ξέσπασαν σε κλάματα.

Προληπτικά εκκενώθηκε το Κοινοβούλιο το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά, ενώ δεν αναφέρθηκαν απώλειες ή τραυματισμοί.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 8:30 το πρωί, τοπική ώρα, ενώ ομάδα του στρατού αμέσως κινητοποιήθηκε μαζί με τις υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης.

Το Χρηματιστήριο είναι σημαντικό τοπόσημο της πόλης, γνωστό για το εμβληματικό κωδωνοστάσιο 55 μέτρων με τρεις κορώνες στην κορυφή, που αντιπροσωπεύουν τα τρία βασίλεια, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Daily Mail
AP

Στο κτήριο γίνονταν εργασίες ανακαίνισης για να αποκατασταθεί η αρχική πρόσοψη και να διορθωθούν λάθη που έγιναν σε μία προσπάθεια τον 19ο αιώνα. Χτίστηκε από τον Χριστιανό Δ σε μία απόπειρα να ενισχύσει τις συναλλαγές στην Ευρώπη, που το 1974 έγινε έδρα του χρηματιστηρίου της Δανίας.

Το 1990, το Børsen γλίτωσε από μία φωτιά που ξέσπασε στο γειτονικό παλάτι Christiansborg, το σημερινό κοινοβούλιο. Πλέον το κτήριο χρησιμοποιείται για εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις, ενώ δεν είναι ανοιχτό στο κοινό.

Η τραγωδία έρχεται πέντε χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Παναγιά των Παρισίων, ένα άλλο εμβληματικό ευρωπαϊκό κτήριο, κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης.

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς στο Børsen δεν έχουν γίνει γνωστά ακόμα.