ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Επιστήμονες ανακάλυψαν το «super εμβόλιο» - Υπόσχονται ανοσία σε κάθε ασθένεια

virus

Η ομάδα ανακάλυψε ότι ένα νέο εμβόλιο με βάση το RNA θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και σε μωρά

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια βρήκε έναν νέο τρόπο για να προστατεύσει την ανθρωπότητα από «οποιονδήποτε ιό», αφού δημιούργησε ένα «θαυματουργό εμβόλιο» που θα μπορούσε να καταπολεμήσει σχεδόν τα πάντα.

Όπως αναφέρει η dailystar.co.uk, η ομάδα με επικεφαλής τον ιολόγο Rong Hai ανακάλυψε ότι ένα νέο εμβόλιο με βάση το RNA θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και σε μωρά και σε εκείνα που χαρακτηρίζονται ως ανοσοκατεσταλμένα.

Ελπίζεται ότι το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πρώτα κατά της εποχικής γρίπης, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι επιστήμονες να «μαντεύουν» ποιο θα είναι το νέο κυρίαρχο στέλεχος κάθε χρόνο. Επίσης, θα είναι αποτελεσματικό και κατά του κορονοϊού.

Έχοντας δοκιμάσει το νέο ενέσιμο διάλυμα σε ποντίκια, ο Rong Hai είπε: «Είναι ευρέως εφαρμόσιμο σε οποιονδήποτε αριθμό ιών, είναι ευρέως αποτελεσματικό έναντι οποιασδήποτε παραλλαγής ιού και ασφαλές για ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Αυτό θα μπορούσε να είναι το καθολικό εμβόλιο που αναζητούσαμε».

Το εμβόλιο λειτουργεί αγνοώντας τα συνηθισμένα Τ-κύτταρα που αναζητούν τα κανονικά εμβόλια, ακόμη και τα Β-κύτταρα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα – αντίθετα, αναζητά μόρια RNA μέσα στο σώμα για να δώσει στο άτομο ανοσία.

Ο Shouwei Ding, ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας της έρευνας, έγραψε: «Ένας ξενιστής - ένα άτομο, ένα ποντίκι, οποιοσδήποτε μολυνθεί - θα παράγει μικρά παρεμβαλλόμενα RNA ως ανοσοαπόκριση σε ιογενή μόλυνση. Αυτά τα RNAi στη συνέχεια καταστρέφουν τον ιό. Αν φτιάξουμε έναν μεταλλαγμένο ιό που δεν μπορεί να παράγει την πρωτεΐνη για να καταστείλει το RNAi μας, μπορούμε να αποδυναμώσουμε τον ιό. Μπορεί να αναπαραχθεί σε κάποιο επίπεδο, αλλά στη συνέχεια χάνει τη μάχη με την απόκριση RNAi του ξενιστή»

Συνέχισαν εξηγώντας ότι ακόμη και τα νεογέννητα ποντίκια παράγουν μικρά μόρια RNAi, γι' αυτό και το εμβόλιο τα προστάτευε και το UC Riverside έχει πλέον αιτηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ για αυτήν την τεχνολογία εμβολίου RNAi ως αποτέλεσμα της νέας έρευνας.

Και όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα των μεταλλαγμένων ιών, ο Χάι εξήγησε: «Οι ιοί μπορεί να μεταλλαχθούν σε περιοχές που δεν στοχεύουν τα παραδοσιακά εμβόλια. Ωστόσο, στοχεύουμε ολόκληρο το γονιδίωμά τους με χιλιάδες μικρά RNA. Δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό».