ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Πρωτιά χωρίς αυτοδυναμία για τον Αντρέι Πλένκοβιτς, σύμφωνα με τα exit polls

Κροατία: Πρωτιά χωρίς αυτοδυναμία για τον Αντρέι Πλένκοβιτς, σύμφωνα με τα exit polls
AP.

Πρωτιά για την Κροατική Δημοκρατική Ένωση του νυν Πρωθυπουργού της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στις σημερινές (17/04) βουλευτικές εκλογές.

Η συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2016, βρίσκεται στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα (17/04) στην Κροατία, ωστόσο, χωρίς να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα exit polls.

Συγκεκριμένα, η HDZ με επικεφαλής τον Αντρέι Πλένκοβιτς φέρεται να καταλαμβάνει 58 από τις 151 έδρες στη νέα βουλή, έναντι 44 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), 13 του Κινήματος για την Πατρίδα και 11 των Οικολόγων. Στις εκλογές του 2020, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) είχε εξασφαλίσει 66 έδρες.

Στις πρώτες αναλύσεις, γίνεται λόγος για περίοδο πολιτικής αστάθειας στην οποία εισέρχεται η Κροατία, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα επιδιώκουν να συμμαχήσουν με δυνάμεις που έχουν διαφορετικές θέσεις σε αρκετά ζητήματα.

Ο υψηλός πληθωρισμός και τα σκάνδαλα διαφθοράς τα προηγούμενα χρόνια «ψαλίδισαν» τα ποσοστά της HDZ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα κινήθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Μιάμιση ώρα πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής υπολογιζόταν σε 50,6% έναντι 34,4% την ίδια στιγμή στις εκλογές του 2020.