ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Φεστιβάλ για τα «γενέθλια» του Θεού Ράμα - Χρώματα και αρώματα στο Χαΐντεραμπάντ

Ινδουιστικό φεστιβάλ στη Χαιντεραμπάντ
Ινδουιστικό φεστιβάλ στη Χαιντεραμπάντ
ΑΡ

Ινδουστικό φεστιβάλ για τα «γενέθλια» του Θεού Ράμα στο Χαιντεραμπάντ της Ινδίας, γεμάτο χρώματα και αρώματα

Οι ινδουιστικές τελετές είναι γεμάτες χρώματα και αρώματα και πλημμυρίζουν τις αισθήσεις των πιστών αλλά και των τουριστών που σπεύδουν για να απολαύσουν μία ξεχωριστη εμπειρία σε διάφορες πόλεις της Ινδίας.

Τα χρώματα είναι οι πρωταγωνιστές της ινδικής κουλτούρας. Από τον Γάγγη των αρχαίων καταβολών μέχρι το νότο ,κάθε γωνιά της χώρας εκπλήττει τον ανυποψίαστο επισκέπτη της. Η Ινδία είναι ένα συνονθύλευμα αντιθέσεων, ενω ο πανάρχαιος συμβολισμός των χρωμάτων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ζωή, σ’ αυτή την μυστηριακή χώρα. Χαρακτηρίζει τις διάφορες φυλές και κοινωνικές κάστες, την ιεραρχία, την γέννηση, τον γάμο, την τροφή, τα υφάσματα, τα κτήρια.

Και το χρώμα σαφράν (κρόκος, ζαφορά ή σαφράνι στα ελληνικά) είναι το πιο ιερό και το πιο ‘ινδικό’ από τα χρώματα της Ινδίας. Συμβολίζει την θρησκευτική αφοσίωση, την πίστη και την πορεία προς το φως. Γι’ αυτό είναι και το χρώμα που επικρατεί συνήθως στα ρούχα των ιερέων αλλά και στις γιορτές και τα τελετουργικά.

Το Ram Navami είναι ένα φεστιβάλ που τιμά τη γέννηση του Ράμα σημαντικής θεότητας στον Ινδουισμό που λατρευεται από εκατομμύρια πιστούς. Είναι το 7ο και ένα από τα πιο δημοφιλή άβαταρ του Βισνού. Στις Ραμακεντρικές παραδόσεις του Ινδουισμού, θεωρείται το Υπέρτατο Όν. Οι πιστοί μεταφέρουν είδωλα της ινδουιστικής θεότητας, ενώ συμμετέχουν σε θρησκευτικές πομπές ανά την χώρα.

Αν και γεννήθηκε σε βασιλική οικογένεια, η ζωή του Ράμα περιγράφεται στα ινδουιστικά κείμενα ως μια ζωή που προκαλείται από απροσδόκητες αλλαγές, όπως η εξορία σε φτωχές και δύσκολες συνθήκες, ηθικά ερωτήματα και ηθικά διλήμματα. Από όλες τις ταλαιπωρίες του, η πιο αξιοσημείωτη είναι η απαγωγή της Σίτα από τον δαίμονα βασιλιά Αβάνα, ακολουθούμενη από τις αποφασιστικές και επικές προσπάθειες του να την απελευθερώσει.

Ολόκληρη η ιστορία της ζωής του Ράμα και των συντρόφων του συζητά αλληγορικά τα καθήκοντα, τα δικαιώματα και τις κοινωνικές ευθύνες ενός ατόμου. Απεικονίζει το ντάρμα και τη νταρμική ζωή μέσα από χαρακτήρες.

Σε όλες τις αρχαίες γραφές της Ινδίας, τονίζεται ότι ο Βισνού κατεβαίνει σε διάφορες ενσαρκώσεις για να προσελκύσει πιστούς και να νικήσει τους κακούς. Οι δραστηριότητές του, γνωστές ως Λίλα (χόμπι), τιμούνται, γιορτάζονται και εξετάζονται από τους αγαπημένους θιασώτες του. Η ενσάρκωση του Ράμα, ή αλλιώς Avatar, χαρακτηρίζεται από τέτοιες θεϊκές ενασχολήσεις για τη διάδοση των διδασκαλιών του σε ολόκληρη τη χώρα.