ΚΟΣΜΟΣ

Ντουμπάι: Η σπορά των νεφών και η οργή της φύσης - Η πλημμύρα προήλθε από ανθρώπινο χέρι;

Ντουμπάι: Η σπορά των νεφών και η οργή της φύσης - Η πλημμύρα προήλθε από ανθρώπινο χέρι;

Ο «βομβαρδισμός» των σύννεφων της ασιατικής μητρόπολης «κρύβεται» πίσω από τη θεομηνία που σόκαρε τον πλανήτη;

Οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 75 χρόνων, προκάλεσαν φονικές πλημμύρες στο Ντουμπάι, με τους ειδικούς να μη μπορούν να πουν με σιγουριά γιατί συνέβη αυτή η θεομηνία.

Τις ώρες που ακολούθησαν τις πλημμύρες, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απέδωσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποκλειστικά στις πρόσφατες επιχειρήσεις σποράς νεφών στη χώρα. Η σπορά νεφών, η οποία είναι όταν τα αεροπλάνα ψεκάζουν σύννεφα με σωματίδια για να κάνουν βροχή, βρίσκεται σε εξέλιξη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για περισσότερα από 10 χρόνια.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είχε μικρή επίδραση στην καταιγίδα και ότι η εστίαση στη σπορά των νεφών είναι «παραπλανητική». «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα σποράς νεφών για την ενίσχυση της βροχόπτωσης σε αυτό το άνυδρο μέρος του κόσμου, ωστόσο, δεν υπάρχει τεχνολογία που να μπορεί να δημιουργήσει ή ακόμη και να τροποποιήσει σοβαρά αυτό το είδος βροχοπτώσεων», δήλωσε ο καθηγητής Maarten Ambaum από το Πανεπιστήμιο του Reading.

Ο μετεωρολόγος του BBC καιρού Ματ Τέιλορ σημείωσε επίσης ότι η καταιγίδα είχε ήδη προβλεφθεί. «Αυτό είχε ήδη προβλεφθεί ως ένα σοβαρό καιρικό συμβάν. Πριν από την εκδήλωση, μοντέλα υπολογιστών [που δεν συνυπολογίζουν τα πιθανά αποτελέσματα σποράς σύννεφων] προέβλεπαν ήδη βροχή ενός και πλέον χρόνου που θα έπεφτε σε περίπου 24 ώρες.

Οι επιπτώσεις ήταν πολύ ευρύτερες από ό,τι θα περίμενα και μόνο από τη σπορά των νεφών, σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν μεγάλες περιοχές από το Μπαχρέιν μέχρι το Ομάν». Η ισχυρή βροχόπτωση έπληξε επίσης τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, όπου μία σειρά από βίντεο που κυκλοφόρησαν έδειχναν αυτοκίνητα εγκλωβισμένα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στις πλημμύρες, αλλά η θέρμανση της ατμόσφαιρας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανές τις ακραίες βροχοπτώσεις. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.

Τι μας δίδαξε η κακοκαιρία

Την εκτίμηση ότι οι πρωτοφανείς πλημμύρες στο Ντουμπάι μπορούσαν να προβλεφθούν εξέφρασε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Σε ανάρτησή του στα social media για τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την αραβική περιοχή ο κ. Κολυδάς σημείωσε :

«Η δυναμική της ατμόσφαιρας και τα προγνωστικά δεδομένα , ήδη τρείς μέρες πριν είχαν δώσει το σήμα ότι έρχεται μια βίαιη κακοκαιρία. Με το πέρασμά της η κακοκαιρία αυτή, παρότι άφησε πίσω της πολλά προβλήματα με ανθρώπινες απώλειες, μας "δίδαξε" ότι τα σήματα που παράγουν πλέον τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης γίνονται μέρα με την ημέρα πι\o αξιόπιστα και θα πρέπει να τα λαμβάνουμε πάντοτε υπόψιν μας.

Στο άρθρο διαπιστώνουμε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και οι πλημμύρες τελικώς μπορούσαν να προβλεφθούν, αλλά δεν μπορούσαν με τίποτε να αποφευχθούν, κυρίως λόγω ανεπάρκειας υποδομών και πολεοδομικού σχεδιασμού ειδικότερα»

Σχετικές ειδήσεις