ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις ΗΠΑ στις παρατηρήσεις Μασκ που υποστηρίζει τη μόνιμη έδρα του ΣΑΗΕ για την Ινδία

Αντιδράσεις ΗΠΑ στις παρατηρήσεις Μασκ που υποστηρίζει τη μόνιμη έδρα του ΣΑΗΕ για την Ινδία

Τον Ιανουάριο, ο Έλον Μασκ χαρακτήρισε την Ινδία να μην έχει μόνιμη έδρα στο ΣΑΗΕ ως «παράλογο»

Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), δήλωσε ο κύριος αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tesla, Έλον Μασκ, σχετικά με την έλλειψη μόνιμης έδρας από την Ινδία στο ΣΑΗΕ, ο Βεντάντ Πατέλ είπε: «Ο Πρόεδρος έχει μιλήσει για αυτό στο παρελθόν στις παρατηρήσεις του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο Γραμματέας το έκανε επίσης νύξη. Σίγουρα υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις στον θεσμό του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να αντανακλούν τον κόσμο του 21ου αιώνα στον οποίο ζούμε. υπάρχει ανάγκη για μεταρρύθμιση, αλλά θα το αφήσω αυτό προς το παρόν».

Τον Ιανουάριο, ο Έλον Μασκ χαρακτήρισε την Ινδία να μην έχει μόνιμη έδρα στο ΣΑΗΕ ως «παράλογο». Είπε ότι τα έθνη με υπερβολική εξουσία δεν θέλουν να την εγκαταλείψουν.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο Μασκ είπε: "Κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση των οργάνων του ΟΗΕ. Το πρόβλημα είναι ότι όσοι έχουν υπερβολική εξουσία δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν. Η Ινδία δεν έχει μόνιμη έδρα στην Ασφάλεια Το Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στη Γη, είναι παράλογο και η Αφρική συλλογικά θα έπρεπε να έχει μόνιμη έδρα».

Η Ινδία επιδιώκει εδώ και καιρό μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντα του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η αναζήτηση του έθνους έχει αποκτήσει δυναμική με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) αποτελείται από 15 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα αρνησικυρίας και δέκα μη μόνιμα μέλη που εκλέγονται για διετή θητεία.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑΗΕ περιλαμβάνουν την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκλέγονται για θητεία δύο ετών από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Πριν από την πρώτη φάση των εκλογών Lok Sabha, το Bharatiya Janata Party (BJP), στο προεκλογικό του μανιφέστο με τίτλο «Sankalp Patra», δεσμεύτηκε να επιδιώξει τη μόνιμη ένταξη της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μανιφέστο του που κυκλοφόρησε στις 14 Απριλίου, το BJP δήλωσε: «Δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε μόνιμη ένταξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ανυψώσουμε τη θέση του Bharat στη λήψη αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο».

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar τόνισε την αυξανόμενη παγκόσμια υποστήριξη για τη μόνιμη ένταξη της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι μερικές φορές τα πράγματα δεν δίνονται γενναιόδωρα και πρέπει κανείς να τα αδράξει.

«Κάθε χρόνο που περνά, η αίσθηση στον κόσμο είναι ότι η Ινδία πρέπει να είναι εκεί, και μπορώ να νιώσω αυτή την υποστήριξη...Ο κόσμος δεν δίνει πράγματα εύκολα και γενναιόδωρα· μερικές φορές πρέπει να τα πάρεις", είπε το ΕΑΜ ενώ απάντησε. σε ερώτηση σχετικά με μια μόνιμη έδρα για την Ινδία στο ΣΑΗΕ. Έκανε τις παρατηρήσεις στο «Manthan»: συνάντηση του Δημαρχείου στο Ναγκπούρ της Μαχαράστρα.