ΚΟΣΜΟΣ

Ποσό ρεκόρ 3,5 εκατομμύρια δολάρια για σπάνιο ρολόι σε δημοπρασία

Ποσό ρεκόρ 3,5 εκατομμύρια δολάρια για σπάνιο ρολόι σε δημοπρασία

Το συγκεκριμένο Rolex κατασκευάστηκε το 1942 και κυκλοφόρησαν μόλις 12.

Ένα σπάνιο Rolex με χρονογράφο κλασμάτων του δευτερολέπτου πωλήθηκε για 3,5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Μονακό, τιμή ρεκόρ για το συγεκριμένο μοντέλο.

Το Rolex 4113, που παρήχθη το 1942 και ένα από τα μόλις 12 που κατασκευάστηκαν ποτέ και εννέα που υπάρχουν, πουλήθηκε στη δημοπρασία του Monaco Legend Group.

Η πώληση ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ του μοντέλου των 2,4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (2,6 εκατομμύρια δολάρια) που πληρώθηκε το 2016 σε δημοπρασία της Phillips στη Γενεύη.

Όπως γράφει το Βloomberg oι συλλέκτες εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να σπάσουν ρεκόρ για σπάνια και μοναδικά αντικείμενα παρά την πτώση των τιμών μεταχειρισμένων ρολογιών Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet που κορυφώθηκε το 2022.

Το 4113 είναι ένα ασυνήθιστο Rolex και πιστεύεται ότι είναι ο μόνος χρονογράφος κλασμάτων του δευτερολέπτου, γνωστός και ως rattrapante, που παρήχθη ποτέ από τη μάρκα ρολογιών με έδρα τη Γενεύη. Το ρολόι έχει διάμετρο θήκης 44 χιλιοστών (1,73 ίντσες), καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα ρολόγια Rolex που κατασκευάστηκε ποτέ. Το κλάσμα του δευτερολέπτου μπορεί να μετρήσει διαφορετικά χρονικά διαστήματα, που διευκολύνονται από τα διπλά κουμπιά έναρξης/διακοπής και επαναφοράς.

Το ρολόι προήλθε από τη συλλογή του Auro Montanari, ενός από τους πιο εξέχοντες συλλέκτες στον κόσμο και μελετητή ρολογιών. Ο Montanari έγραψε επίσης πολλά βιβλία με το ψευδώνυμο John Goldberger, συμπεριλαμβανομένων των 100 Superlative Rolex Watches, με το 4113 στο εξώφυλλο.

Το ρολόι δημοπρατήθηκε με το μαχαίρι τυριού που χρησιμοποίησε ο Montanari για να το ξεκολλήσει από τη θήκη του ρολογιού και να αποκαλύψει την εσωτερική του λειτουργία κατά τη διάρκεια ενός βίντεο του 2013.