ΚΟΣΜΟΣ

Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου: Σκοπεύει να παραιτηθεί από τον θρόνο - «Υπάρχουν σχέδια»

Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου: Σκοπεύει να παραιτηθεί από τον θρόνο - «Υπάρχουν σχέδια»
Αρχείου - AP

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν έχει επιλέξει ημερομηνία για την παραίτηση, ο Μέγας Δούκας είπε «ναι, αλλά δεν θα σας το πω αυτό!»

Ο Μέγας Δούκας, Ερρίκος του Λουξεμβούργου, επικεφαλής του κράτους της μικρής ευρωπαϊκής χώρας, λέει ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί από τον θρόνο της χώρας, αλλά δεν λέει πότε.

Ο Μέγας Δούκας δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη στη γαλλική έκδοση La Libre ότι κάτι τέτοιο είναι «προφανές» και πρόσθεσε πως έλαβε την απόφαση σε συνεννόηση με την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου γιου του και διαδόχου του, Γουλιέλμου.

«Όλα αυτά έχουν προγραμματιστεί σε οικογενειακή διαβούλευση» δήλωσε στη La Libre και συμπλήρωσε πως «θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στους νέους μια προοπτική». Ο Μέγας Δούκας δήλωσε ότι σκοπεύει να παραδώσει ευχαρίστως τον θρόνο στον Γουλιέλμο όταν τελικά έρθει η ώρα, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν σχέδια. Θα συμβεί». Όταν τον ρώτησαν αν έχει επιλέξει ημερομηνία για την παραίτηση, απάντησε πως «ναι, αλλά δεν θα σας το πω!»

Ο Μέγας Δούκας, Ερρίκος, κυβερνά το Λουξεμβούργο από το 2000, όταν ο ίδιος ο πατέρας του παραιτήθηκε από τη θέση του. Την Τρίτη γιόρτασε τα 69α γενέθλιά του κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στο Βέλγιο, μια χώρα της οποίας ηγείται ο πρώτος του ξάδελφος, ο βασιλιάς Φίλιππος.

Ο Ερρίκος είναι ο τελευταίος Ευρωπαίος βασιλικός που σκέφτεται να παραιτηθεί. Η πιο γνωστή που έκανε κάτι τέτοιο είναι η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, η οποία αποφάσισε στα τέλη του περασμένου έτους να παραιτηθεί από τον θρόνο της χώρας της και να παραδώσει τα ηνία στον γιο της, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρειδερίκος.

*Με πληροφορίες από thedailybeast