ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με ακρωτηριασμένο όμηρο - «Κράτα γερά, σε αγαπάμε»

O Aμερικανο-ισραηλινός όμηρος
O Aμερικανο-ισραηλινός όμηρος

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τραυματισμένο Αμερικανο-Ισραηλινό όμηρο. Το απόσπασμα το οποίο το Ισραήλ αποκάλεσε «ψυχολογική τρομοκρατία»  αυξάνει την πίεση για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με έναν Αμερικανο-ισραηλινό όμηρο την Τετάρτη (24/4) αυξάνοντας την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία με την μαχητική ομάδα αλλά και την ελπίδα ότι ο 23χρονος είναι ζωντανός μετά από έξι μήνες αιχμαλωσίας, παρά τα σοβαρά του τραύματα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση προέτρεψε τους Ισραηλινούς να μην δουν το βίντεο, το οποίο περιέγραψε ως «ψυχολογική τρομοκρατία». Αλλά σε μια σπάνια κίνηση, η οικογένεια του ομήρου έδωσε την άδεια να δημοσιευθεί και να χρησιμοποιηθεί το βίντεο μετά τη δημοσίευσή του από τη Χαμάς, υπογραμμίζοντας την κατάσταση των συγγενών που ασκούν πίεση για μια συμφωνία μετά από περισσότερους από έξι μήνες πολέμου.

Στο δίλεπτο βίντεο, ο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν μιλά απευθείας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προτρέποντάς τον να φέρει τον ίδιο και τους άλλους ομήρους σπίτι. Καθισμένος σε μια καρέκλα μπροστά από έναν λευκό τοίχο, εμφανίστηκε ταραγμένος καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τους εγκατέλειψε.

Αναφέρει τους υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης να κάθονται σε εορταστικά δείπνα με τις οικογένειές τους, μια προφανής αναφορά στην εβραϊκή γιορτή του Πάσχα, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα το βράδυ και παραδοσιακά γιορτάζεται με ένα οικογενειακό δείπνο. Παροτρύνει την οικογένειά του να μείνει δυνατή γι' αυτόν και τελειώνει λέγοντας ότι ελπίζει ότι κατάφερε να τους δώσει λίγη παρηγοριά στις διακοπές.

Το βίντεο δεν είχε ημερομηνία, αλλά ο Γκόνλντμπεργκ-Πόλιν είπε ότι κρατήθηκε για σχεδόν 200 ημέρες, υποδηλώνοντας ότι γυρίστηκε πρόσφατα. Εμφανίστηκε με ακρωτηριασμένο το ένα του χέρι, το οποίο ανατινάχθηκε όταν συνελήφθη όμηρος από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μαζί με περισσότερους από 240 άλλους. Η μητέρα του, Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, έχει γίνει μια από τις πιο δυνατές φωνές που ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων σε συναντήσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Έλον Μασκ.

Η οικογένεια Γκόλντμπεργκ-Πόλιν κάλεσε όλες τις πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειες και να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επανενώσει τις οικογένειες και θα τερματίσει τα δεινά τους. Έστειλαν επίσης ένα προσωπικό μήνυμα στον γιο τους, «Χερς, ακούσαμε τη φωνή σου σήμερα για πρώτη φορά σε 201 ημέρες. Αν μπορείς να μας ακούσεις, να ξέρεις ότι σε αγαπάμε. Μείνε δυνατός, επιβίωσε».

Η δημοσιοποίηση του βίντεο έρχεται εν μέσω εβδομάδων αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους υπόλοιπους 129 ομήρους, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να αρνούνται να υποχωρήσουν σε βασικά αιτήματα.

Οι γονείς του ομήρου απευθύνθηκαν στο Κατάρ, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ως απάντηση στο βίντεο του γιου τους. «Αδράξτε αυτή τη στιγμή και ολοκληρώστε μια συμφωνία για να μας επανενώσετε με τους αγαπημένους μας και να τερματίσουμε τα δεινά σε αυτή την περιοχή», είπε ο Τζόναθαν Πόλιν σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε μετά το τέλος του γιου τους. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ φωνάζοντας: «Φέρτε τους όλους πίσω τώρα!».

Λίγα ήταν γνωστά για τον Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, αφού τον έπιασαν όμηρο κατά τη διάρκεια μιας ολονύχτιας επίθεσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Μάρτυρες είπαν στην οικογένεια ότι η Χαμάς είχε πυροβολήσει στο καταφύγιο με βόμβες στην άκρη του δρόμου όπου ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν κρυβόταν, ακρωτηριάζοντας το ένα του χέρι. Αργότερα εμφανίστηκαν πλάνα από τον ίδιο να σκαρφαλώνει στο πίσω μέρος ενός φορτηγού πιάνοντας τον παραμορφωμένο αριστερό του βραχίονα.

«Η κραυγή του είναι η συλλογική κραυγή όλων των ομήρων - ο χρόνος τους τελειώνει γρήγορα», είπε το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών, μια ομάδα που κάνει εκστρατεία για λογαριασμό των συγγενών. «Οι όμηροι πρέπει να είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα».

Μεταξύ των βασικών εμποδίων για μια συμφωνία είναι η απαίτηση της Χαμάς να γίνει μόνιμη οποιαδήποτε προσωρινή κατάπαυση του πυρός και η απροθυμία του Ισραήλ να επιτρέψει την απεριόριστη επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα.

Η Χαμάς δημοσίευσε το βίντεο καθώς το Ισραήλ σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση εναντίον της συνοριακής πόλης, της Ράφα, όπου πιστεύεται ότι οι ηγέτες της μαχητικής ομάδας βρίσκονται εγκλωβισμένοι με ομήρους. Το Ισραήλ λέει ότι μόνο η στρατιωτική πίεση θα αναγκάσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους, αλλά η επίθεση εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους όσο και για τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες που έχουν καταφύγει στη Ράφα.