ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Η Τουρκία θα στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Η Τουρκία θα στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: H Τουρκία έχει αφιερώσει χρόνο στην προετοιμασία επίσημης αίτησης για να συμμετάσχει στην υπόθεση, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ως ενάγουσα στην προσφυγλή που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει η Τουρκία, η οποία κατηγορεί τοπ Ισραήλ για διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα ήθελα να το ανακοινώσω για πρώτη φορά ότι αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε την Τετάρτη (1/5) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ινδονήσιο ομόλογό του.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει αφιερώσει χρόνο στην προετοιμασία επίσημης αίτησης για να συμμετάσχει στην υπόθεση. «Θα ολοκληρώσουμε τις νομικές εργασίες και στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με το τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε με τις συμμαχικές χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Νότια Αφρική κατέθεσε την υπόθεσή της στο Διεθνές Δικαστήριο τον Δεκέμβριο.

Λίγες ημέρες αργότερα, τον Ιανουάριο, το Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ενδιάμεση απόφαση σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα έπρεπε να ενεργήσει για να αποτρέψει τους θανάτους αθώων Παλαιστινίων. Το Δικαστήριο δεν απαίτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκαλέσει τους άνδρες της Χαμάς «μαχητές της ελευθερίας» ενώ έχει επικρίνει επανειλημμένα τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, υπενθυμίζει το Bloomberg. Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι, άμαχοι και μαχητές της Χαμάς μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.