ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σφαγή αμάχων»

ΟΗΕ: Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σφαγή αμάχων»
Αρχείου - AP

Το Ισραήλ από την πλευρά του, έχει πει ότι θα εργαστεί για να διασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τη Ράφα

Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της Γάζας και θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις αρωγής σε όλον τον θύλακα, προειδοποίησε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), την ίδια ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωνε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που ετοιμάζει, για την περίπτωση αυτήν.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι θα προχωρήσει σε μια επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, στη νότια Γάζα, όπου έχουν συγκεντρωθεί ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι για να γλυτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε άλλες περιοχές του θύλακα.

«Θα μπορούσε να γίνει σφαγή αμάχων και να δοθεί ένα απίστευτο πλήγμα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα», είπε ο Γενς Λάρκε, ο εκπρόσωπος της OCHA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Το Ισραήλ έχει πει ότι θα εργαστεί για να διασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τη Ράφα.

Οι επιχειρήσεις αρωγής στη Ράφα περιλαμβάνουν ιατρικές κλίνες, αποθήκες γεμάτες με ανθρωπιστικές προμήθειες, σημεία διανομής τροφίμων και 50 κέντρα για παιδιά με οξύ υποσιτισμό, είπε ο Λάρκε. Το OCHA θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις αυτές, πρόσθεσε, ακόμη και στην περίπτωση εισβολής και εξετάζει το πώς θα γίνει αυτό.

Στην ίδια συνέντευξη, ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι είναι έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Ράφα, που περιλαμβάνει ένα καινούριο νοσοκομείο εκστρατείας αλλά τόνισε ότι δεν αρκεί για να αποτραπεί μια σημαντική αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 34.622 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 77.867 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα.

«Θέλω πραγματικά να πω ότι αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι ένα τσιρότο», είπε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Σε καμία περίπτωση δεν θα αποτρέψει την αναμενόμενη αύξηση των θανάτων» λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης, πρόσθεσε.

Στις προετοιμασίες περιλαμβάνεται επίσης η αποθήκευση ιατρικών προμηθειών σε νοσοκομεία βορειότερα της Ράφα, για την περίπτωση που τα τρία εντός της πόλης σταματήσουν να λειτουργούν, όπως συνέβη και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα τους τελευταίους μήνες, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών. Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι μόλις το ένα τρίτο από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα λειτουργούν εν μέρει. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι τα χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς και ότι οι επιχειρήσεις του στα νοσοκομεία δικαιολογούνται λόγω της παρουσίας μαχητών σε αυτά. Η Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Πίπερκορν πρόσθεσε ότι «ανησυχεί σοβαρά» πως με την εισβολή θα κλείσει η μεθοριακή διάβαση μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, που σήμερα χρησιμοποιείται για την εισαγωγή ιατρικών εφοδίων. «Πιέζουμε ώστε, ό,τι κι αν συμβεί, να παραμείνει ανοιχτή», τόνισε, σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ έχει θέσει το θέμα αυτό στις ισραηλινές αρχές.