ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Στην Ουκρανία ο Mπλίνκεν με 61 δις δολάρια στις «βαλίτσες» του

O Άντονι Μπλίνκεν
O Άντονι Μπλίνκεν
ΑΡ

Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Ουκρανία σε ένδειξη αλληλεγγύης των ΗΠΑ εν μέσω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Κίεβο σήμερα (14/5) στην πρώτη επίσκεψη στην Ουκρανία από ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο αφότου το Κογκρέσο ενέκρινε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χώρα τον περασμένο μήνα.

Το μέχρι πρότινος άγνωστο ταξίδι του έχει ως στόχο να δείξει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία καθώς αγωνίζεται να αποκρούσει τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στα βορειοανατολικά σύνορά της. Ο Μπλίνκεν, ο οποίος έφτασε στο Κίεβο με τρένο νωρίς το πρωί , ελπίζει να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα καθησυχασμού στους Ουκρανούς που είναι προφανώς σε πολύ δύσκολη στιγμή», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τον Μπλίνκεν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η αποστολή του υπουργού εδώ είναι πραγματικά να μιλήσει για το πώς θα εκτελεστεί η συμπληρωματική βοήθειά μας με τρόπο που θα βοηθήσει στη στήριξη της άμυνάς τους (και) να τους επιτρέψει να αναλάβουν όλο και περισσότερο την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης», είπε ο αξιωματούχος. Όπλα πυροβολικού, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς γνωστοί ως ATACMS και αναχαιτιστές αεράμυνας που εγκρίθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 24 Απριλίου έφτασαν ήδη στις ουκρανικές δυνάμεις, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Μπλίνκεν θα καθησυχάσει τους Ουκρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τη διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ και θα εκφωνήσει μια ομιλία επικεντρωμένη στο μέλλον της Ουκρανίας, είπε ο αξιωματούχος.
Το Κίεβο βρίσκεται πίσω στο πεδίο της μάχης για μήνες, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν αργά, κυρίως στην περιοχή του Ντονέτσκ στα νότια, εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις της Ουκρανίας σε ανθρώπινο δυναμικό στρατευμάτων και βλήματα πυροβολικού. Οι δυνάμεις της Ρωσίας κατέχουν σημαντικό πλεονέκτημα σε ανθρώπινο δυναμικό και πυρομαχικά.

Η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 18% της Ουκρανίας και κερδίζει έδαφος μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου το 2023 κατά των ρωσικών στρατευμάτων.
Τα στρατεύματα της Μόσχας εισήλθαν στην Ουκρανία κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, το Χάρκοβο, την Παρασκευή, ανοίγοντας ένα νέο, βορειοανατολικό μέτωπο σε έναν πόλεμο που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό στα ανατολικά και νότια.