ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: «Χαροπαλεύει» ο Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα δολοφονίας

Σλοβακία: «Χαροπαλεύει» ο Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα δολοφονίας

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας χτυπήθηκε στην κοιλιά και πολύ κοντά στην καρδιά - Συνελήφθη ο δράστης - Καταδικάζει την επίθεση η διεθνής κοινότητα

Παγωμένη είναι η παγκόσμια κοινή γνώμη μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, η οποία καταγράφηκε από κάμερες, με τα πλάνα να έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Την ίδια ώρα που ο Σλοβάκος πρωθυπουργός νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της χώρας, οι αρχές έχουν συλλάβει τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος είναι διάσημος συγγραφέας ονόματι Γιούρι Τσιντούλα, ενώ η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την εγκληματική ενέργεια του.

Όλα συνέβησαν σήμερα το μεσημέρι, όταν στο σημείο που βρισκόταν ο Ρόμπερτ Φίτσο έπεσαν πυροβολισμοί με αποτέλεσμα δύο σφαίρες να τον βρουν στην κοιλιά αλλά και πολύ κοντά στην καρδιά, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TA3. Αντίστοιχα, μαρτυρίες που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters αναφέρουν πως κάποιος άκουσες αρκετούς πυροβολισμούς, ενώ αμέσως μετά είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο HN, ως δράστης αναγνωρίστηκε ένας 71χρονος Σλοβάκος συγγραφέας, γνωστός στη χώρα του. Πρόκειται για τον Γιούρι Τσιντούλα, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε τέσσερις φορές κατά του Φίτσο, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Χάντλοβα. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου ανέφερε ότι οι «ζωτικές του λειτουργίες» έχουν σταθεροποιηθεί, προσθέτοντας πως είχε τις αισθήσεις του, πριν μεταφερθεί σε άλλη νοσηλευτική μονάδα. Πλέον, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ πλήθος κόσμου εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κατάσταση της υγεία του Ρόμπερτ Φίτσο.

Εικόνες από το σημείο της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Φίτσο

Εν τω μεταξύ, σλοβακικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες από τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Πηγή: AP
Πηγή: AP

Απειλείται η ζωή του Ρόμπερτ Φίτσο

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η επίσημη σελίδα του στο Facebook, ο Φίτσο «έχει πυροβοληθεί αρκετές φορές» και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Ρούσβελτ στην Μπάνσκα Μπίστριτσα. «Απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε βάρος του Ρόμπερτ Φίτσο. Έχει πυροβοληθεί πολλές φορές και η ζωή του απειλείται. Αυτή τη στιγμή μεταφέρεται με ελικόπτερο στην Banská Bystrica, επειδή θα έπαιρνε πολύ χρόνο για να φτάσει στην Μπρατισλάβα και υπάρχει ανάγκη για άμεση επέμβαση. Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν πολλά» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διεθνής κατακραυγή για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ρόμπερτ Φίτσο

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σλοβακικής Δημοκρατίας, Πέτερ Πελεγκρίνι, τερματίζει πρόωρα την παραμονή του στο εξωτερικό και επιστρέφει στη χώρα.

Η πρόεδρος της χώρας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Τη στήριξή της εξέφρασε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Ειδεχθές έγκλημα» καταγγέλλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε σήμερα ένα "ειδεχθές έγκλημα" μετά την επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες που δέχθηκε.

"Με αγανάκτηση έμαθα για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Φίτσο, του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Σλοβακίας. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το ειδεχθές έγκλημα. Γνωρίζω τον Ρόμπερτ Φίτσο ως έναν γενναίο και αποφασιστικό άνδρα. Ελπίζω ότι τα χαρακτηριστικά του αυτά θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση", έγραψε ο Πούτιν σε τηλεγράφημα που έστειλε στην Σλοβάκα ομόλογό του Ζουζάνα Τσαπούτοβα και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Μπρατισλάβα καταδίκασε την επίθεση με πυροβολισμούς σήμερα κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας.

"Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την πράξη βίας και εκφράζω την πεποίθησή μου για την ανάγκη να τιμωρηθούν οι δράστες", δήλωσε ο Ίγκορ Μπράτσικοφ σε επιστολή προς τον Φίτσο, την οποία η ρωσική πρεσβεία ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook.

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι πρόεδρος του κομμουνιστικού κόμματος «Κατεύθυνση – Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία» και ξεχώρισε για τη φιλορωσική και αντιδυτική ρητορική του.

Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε έχει καταλάβει διάφορες σημαντικές θέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του πρωθυπουργού της Σλοβακίας σε τρεις διαφορετικές θητείες: 2006-2010, 2012-2018 και ξανά από το 2023 μέχρι σήμερα.

Πηγή: AP



Ο Φίτσο είναι γνωστός για τις λαϊκιστικές του θέσεις και την ικανότητά του να πλοηγείται στα πολύπλοκα πολιτικά νερά της Σλοβακίας, διαθέτοντας ένα εντυπωσιακό ρεκόρ ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Ωστόσο, η θητεία του δεν κύλησε χωρίς αντιπαραθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για διαφθορά και εμπλοκή σε πολιτικές κρίσεις, όπως η κρίση που προκλήθηκε από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ján Kuciak, η οποία οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησής του το 2018.


Με την ακροδεξιά ρητορική του, κατάφερε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, επιστρέφοντας στη θέση του πρωθυπουργού το 2023.

Σχετικές ειδήσεις