ΚΟΣΜΟΣ

Μπελίντα Μπαλούκου: O βίος και η πολιτεία της «γυναίκας - αράχνη» των Τιράνων

Μπελίντα Μπαλούκου
Instagram

Η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας Μπελίντα Μπαλούκου, νούμερο δύο της κυβέρνησης Ράμα, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός πολύκροτου σκανδάλου που αφορά στην κατασκευή του αποτεφρωτήρα Τιράνων. Eίναι μία από τις σκοτεινές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η «σιδηρά κυρία» της γείτονος που παραμένει ωστόσο... στο απυρόβλητο

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την υπουργό Υποδομών και Ενέργειας και αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης Μπελίντα Μπαλούκου, καθώς ένας χορός σκανδάλων και υποθέσεων διαφθοράς έχει ξεσπάσει γύρω της, με διαφαινόμενη εμπλοκή στενών συνεργατών της.

Τελευταίο στη σειρά ένα σκανδάλο που αφορά την κατασκευή του αποτεφρωτήρα Τιράνων. Η Μπαλούκου ανακρίθηκε επί τρεις ολόκληρες ώρες από την Ειδική Εισαγγελία (SPAK) σχετικά με το έργο, έπειτα από αποκαλύψεις που θέλουν τους επιχειρηματίες Klodian Zoto και Mirel Mërtiri να κρύβονται πίσω από την εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, οι Zoto και Mërtiri χρησιμοποίησαν εταιρείες-φαντάσματα για να κρύψουν την πραγματική τους ιδιοκτησία στην εταιρεία "Integrated Energy B.V. S.P.V." sh.p.k., η οποία κέρδισε το συμβόλαιο για την κατασκευή του αποτεφρωτήρα ύψους 128 εκατομμυρίων ευρώ.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι Zoto και Mërtiri χρησιμοποίησαν πλαστά τιμολόγια για να αποσπάσουν παράνομα 4 εκατομμύρια ευρώ από το έργο. Η Εισαγγελία προχώρησε σε κατάσχεση της εταιρείας "Integrated Technology Services" sh.p.k., η οποία φέρεται να συνδέεται με τον Zoto, καθώς και σε κατάσχεση ακινήτου αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ που φέρεται να ανήκει και στους δύο.

Ενώ η σύμβαση για τον αποτεφρωτήρα υπογράφηκε το 2017, έξι χρόνια μετά, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο ΧΥΤΑ Τιράνων λειτουργεί, αλλά ο αποτεφρωτήρας «παραμένει άφαντος». Η Μπαλούκου, η οποία είχε την ευθύνη για το έργο, καλείται να δώσει εξηγήσεις για το πώς οι δύο επιχειρηματίες κατάφεραν να κερδίσουν το συμβόλαιο και να αποκομίσουν παράνομα χρήματα.

Ποια είναι η Μπελίντα Μπαλούκου

Η Μπελίντα Μπαλούκου γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1973 και είναι το νούμερο δύο της αλβανικής κυβέρνησης από το 2022, ενώ τρία χρόνια πριν είχε αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας υπό τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Το 2004 Μπαλούκου εντάχθηκε στο δυναμικό του Δήμου Τιράνων, αρχικά ως Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων και αργότερα ως Διευθύντρια του Γραφείου του Δημάρχου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ηγήθηκε της ανάπτυξης στρατηγικών επικοινωνίας με το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης.

Εξελέγη βουλευτής της περιφέρειας Τιράνων στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021. Πριν διοριστεί Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, ήταν Γενική Διευθύντρια της ALBCONTROL, του Εθνικού Οργανισμού Αεροναυτιλίας της Αλβανίας (2013-19).

Όπως η ίδια αναφέρει στο επίσημο βιογραφικό της στο υπουργείο, είναι απόφοιτος του Εκτελεστικού Προγράμματος «Οικονομική Ανάπτυξη» από το Harvard Kennedy School και κάτοχος πτυχίου από την IATA, τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφροών για τη διαχείριση υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Είναι πτυχιούχος Νομικής και το 1999 αποφοίτησε από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτιικού Ιδρύματος Αθήνας. «Η Μπαλούκου έχει μια ποικιλία άλλων προσόντων στους τομείς της αεροπορικής ασφάλειας, των τηλεπικοινωνιών, του ανθρώπινου δυναμικού, της διαχείρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε κορυφαίους κοινωνικούς φορείς» αναφέρει.

Οι συνεισφορές της στον τομέα της αλβανικής αεροπορίας έχουν επαινεθεί από διεθνείς εταίρους. Έχει προωθήσει την άριστη συνεργασία με γειτονικούς φορείς και την ενσωμάτωση του ALBCONTROL σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Η κυρία Balluku έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου εργάστηκε τον Νοέμβριο του 2000, αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας AMC, πλέον ONE Telecommunications.

Kατείχε ανώτατες διευθυντικές θέσεις, αρχικά ως Διευθύντρια Εξυπηρέτησης Πελατών, όπου ίδρυσε για πρώτη φορά στην Αλβανία την υπηρεσία Call Center και στη συνέχεια Διευθύντρια Μάρκετινγκ. Η ανέλιξή της ήταν αστραπιαία μετά την ένταξή της στο δυναμικό του Δήμου Τιράνων, αρχικά ως Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων και αργότερα ως Διευθύντρια του Γραφείου του Δημάρχου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ηγήθηκε της ανάπτυξης στρατηγικών επικοινωνίας με το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης.

Συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία της διεπαφής υποδοχής και στη συνέχεια διαχειρίστηκε με επιτυχία τον συντονισμό μεταξύ του δημάρχου και των εκτελεστικών διευθύνσεων του Δήμου Τιράνων. Από το 2006, αποτελεί ζωτικό μέρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Συνεισφέρει συνεχώς σε εκστρατείες κοινωνικής ευαισθητοποίησης και υπευθυνότητας παρακολουθώντας κοινοτικά έργα και πρωτοβουλίες.

«Η πιο διεφθαρμένη υπουργός της Αλβανίας»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος την είχε κατηγορήσει πριν απο λίγο καιρό ότι ειναι η πιο «διεφθαρμένη υπουργός στην ιστορία της Αλβανίας» «Είναι επικεφαλής σε υπουργείο που χτίζει δρόμους με τιμές 12 φορές υψηλότερες απο τα ευρωπαϊκά πρότυπα» ανέφερε η ιστοσελίδα albaniandailynews.com

Mεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sot.com.al κατήγγειλε την υπουργό Υποδομών, ότι παρενέβη για να κρύψει τον θάνατο ενός ατόμου που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο του υπουργείου της. Σύμφωνα με τον Σαλί Μπερίσα, το όχημα του υπουργείου Υποδομών οδηγούσε ο γιος της συμβούλου της Μπελίντα Μπαλούκ, η οποία προκάλεσε ατύχημα σε άτομο στον οδικό άξονα Φιέρ-Αυλώνα.

«Η Μπαλούκου κρύβει τον θάνατο 18χρονου. Άσχημο έγκλημα! Καταδικάζω με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτή την εγκληματική παρέμβασής της για απόκρυψη τροχαίου δυστυχήματος με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου

Το όχημα του Υπουργείου Υποδομών, που οδηγούσε ο 18χρονος γιος του δημοτικού συμβούλου της, Florion Serjani μπήκε κατά παράβαση και προκάλεσε ατύχημα, που προκάλεσε θάνατο. Το γεγονός κρατήθηκε μυστικό και με παρέμβαση του υπουργού Μπαλούκου έκλεισε η εκδήλωση και ο ένοχος αφέθηκε ελεύθερος.

Η υπουργός που αντικατέστησε τον Ντάμιαν Γκικνούρι στο υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου, φαίνεται να έχει μια αξιόλογη περιουσία σχετικά με το κόστος ζωής και τους μισθούς στην Αλβανία, έγραφε η αλβανική ‘Albeu’, τονίζοντας οτι διατηρεί πολλά χρήματα έξω απο το τραπεζικό σύστημα της Αλβανίας.

Μέρος της περιουσίας της δηλώνει με τον πρώην σύζυγό της, Σοκόλ Μπάλα, ενώ στα περισσότερα λένε ότι είναι η μοναδική ιδιοκτήτης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων είναι κατά 50% ιδιοκτήτης ενός σπιτιού στην Αγγλία, που όπως λέει, το αγόρασε με τις αποταμιεύσεις της, αξίας 95 χιλιάδων λιρών.