Παρακολουθήστε Live: Θρήνος από χιλιάδες φιλοεπαναστάτες στη νεκρώσιμη πομπή του Εμπραχίμ Ραΐσι

Στους δρόμους της πόλης είναι συγκεντρωμένοι χιλιάδες φιλοεπαναστάτες Ιρανοί που θρηνούν τον θάνατο του ηγέτη τους

Παρακολουθήστε Live: Θρήνος από χιλιάδες φιλοεπαναστάτες στη νεκρώσιμη πομπή του Εμπραχίμ Ραΐσι
Getty Images
2'

Πενθήμερο εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί στο Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και άλλων αξιωματούχων μετά από συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν την Κυριακή.

Σήμερα ξεκίνησε η νεκρώσιμη ακολουθία του Ραΐσι, στην πόλη Ταμπρίζ(Ταυρίδα), που βρίσκεται κοντά στο σημείο που έγινε η συντριβή στο βρειοδυτικό Ιράν, με τη μεταφορά των φερέτρων του προέδρου και των υπόλοιπων αξιωματούχων που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή.

Στους δρόμους της πόλης είναι συγκεντρωμένοι χιλιάδες φιλοεπαναστάτες Ιρανοί που θρηνούν τον θάνατο του ηγέτη τους. Παρά τα μεγάλα πλήθη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πανηγύρισαν στο άκουσμα της είδησης ότι σκοτώθηκε ο Ραΐσι.

Μετά την τελετή στο Ταμπρίζ οι σοροί θα μεταφερθούν στην θρησκευτική πόλη Κομ όπου μία νέα πομπή θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης, στις 16:30, που θα διασχίσει δύο ιερούς τόπους της πόλης, το τζαμί Τζαμκαράν και το Ιερό της Φατίμα Μασουμέ. Η πόλη Κομ θεωρείται η δεύτερη πιο ιερή πόλη για το Ιράν μετά τη Μασαντ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι σοροί του Ιρανού προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν και των υπόλοιπων αξιωματούχων θα περάσουν από την πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη και την γενέτειρα του Ραΐσι, Μασάντ, όπου και θα κηδευτεί την Πέμπτη 23 Μαΐου.

Στις 28 Ιουνίου οι εκλογές για νέο πρόεδρο

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η έρευνα για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, καθώς ο αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν διέταξε να ξεκινήσει άμεσα μία υψηλόβαθμη επιτροπή.

Η κυβέρνηση του Ιράν έχει κηρύξει την Τετάρτη 22 Μαΐου αγία και αναμένεται να τελεστεί μία μεγάλη κηδεία στην Τεχεράνη. Ένα τεράστιο πλήθος αναμένεται να συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα, ενώ ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεϊ θα ηγηθεί μίας προσευχής.

Την Πέμπτη ο Ραΐσι θα κηδευτεί στη γενέτειρά του την Μασάντ, ενώ η Παρασκευή σηματοδοτεί το τέλος του πενθήμερου πένθους.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της χώρας έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή