Εκλογές στη Βρετανία: Γιατί «άνοιξε πυρ» ο Ρίσι Σούνακ

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τις πρόωρες εκλογές στη Βρετανία έχει καταπλήξει τη χώρα – Ποιοι ήταν οι λόγοι της προσφυγής στις κάλπες
Εκλογές στη Βρετανία: Γιατί «άνοιξε πυρ» ο Ρίσι Σούνακ
AP
3'

Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία προκήρυξε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 4 Ιουλίου.

Αν και κυβερνητικές πηγές είχαν γνωστοποιήσει την πρόθεση του Ρίσι Σούνακ για πρόωρες εκλογές, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέμεναν ώστε ο πρωθυπουργός να μην τις προκηρύξει τώρα, αλλά να περιμένει μέχρι τον Νοέμβριο. Τελικά, οι ανακοινώσεις του Ρίσι Σούνακ ήταν σαφείς, τονίζοντας πως στις επερχόμενες εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν το ποιος είναι ικανός ώστε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Μάλιστα, πολλοί χαρακτήρισαν τη σημερινή Τετάρτη ως «μαύρη», λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου, κάτι που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο καλοκαίρι των Βρετανών.

Να σημειωθεί πως το κόμμα των «Τόρις» βρίσκεται 20 μονάδες πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Κατά το κυβερνών κόμμα όμως, αλλά και τον ίδιο τον Ρίσι Σούνακ, το γεγονός της αιφνίδιας προκήρυξης εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα πλεονέκτημα, καθώς μέσω αυτής της ενέργειας, ο ίδιος θέλησε να δείξει πως δεν έχει κάτι να φοβηθεί και πως το καλοκαίρι που έρχεται, είναι η ιδανικότερη περίοδος για την προσφυγή στις κάλπες.

Πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο: Γιατί τώρα και όχι τον Νοέμβριο

Το ερώτημα όμως που δείχνει να απασχολεί πολλούς πολίτες της χώρας είναι γιατί ο Ρίσι Σκούνακ προκήρυξε τις εκλογές για τον Ιούλιο και όχι για τον Νοέμβριο ή έστω για τον Οκτώβριο.

Αρχικά, ο βρετανικός Τύπος αναφέρει πως μέσα στο καλοκαίρι ο Ρίσι Σούνακ θα πέσει «στα μαλακά» και θα αποφύγει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες τον τελευταίο καιρό δείχνουν «χάσμα» με το δεύτερο -και αντιπολιτευτικό- κόμμα να κερδίζει έδαφος.

Επίσης, σήμερα το πρωί το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός είχε επιτέλους, σχεδόν αγγίξει τον πολύ σημαντικό στόχο του 2%. Αυτό σημαίνει ότι οι Συντηρητικοί μπορούν τώρα να πάνε στις εκλογές δείχνοντας σταθερές τιμές στα τρόφιμα και στους λογαριασμούς ενέργειας. Την ίδια ώρα, οι μισθοί είναι «ζωηροί» ενώ η ανεργία σχετικά χαμηλή, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρέθηκε και το μεταναστευτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Επίσης, ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει ότι ο Ρίσι Σούνακ δεν έδειξε να απολαμβάνει τη ζωή μέσα στο κτήριο της Ντάουνιγκ Στριτ 10.

Υπενθυμίζεται πως η πλειονότητα των πολιτών επέλεξε τον Ρίσι Σούνακ αντί της Λιζ Τρας εξαιτίας των υψηλών στεγαστικών δανείων που βάραιναν τα «πορτοφόλια» τους αλλά και χάρη στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Σούνακ για σταθερότητα.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που εμφανίζονται ως ενοχλημένοι από τη διακυβέρνηση του Σούνακ, ιδίως μετά το γεγονός ότι η προσωπική του περιουσία αλλά και της συζύγου του αυξήθηκαν κατά 120 εκατομμύρια βρετανικές λίρες, σύμφωνα με τη Sunday Times.

*Με πληροφορίες από Politico

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή