Χόμο Σάπιενς - Νεάτερνταλ: Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οργάνωναν με παρόμοιο τρόπο τον χώρο τους

Οι αρχαιολόγοι παρατήρησαν ότι τόσο οι Νεάτερνταλ όσο και οι Χόμο Σάπιενς χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς χώρους για τις δραστηριότητές τους
NEANDERTHAL
1'

Νέα έρευνα για την σύγκριση των Χόμο Σάπιενς και Νεάτερνταλ σχετικά με τις ικανότητες οργάνωσης του χώρου πραγματοποίησαν τα Πανεπιστήμια του Μόντρεαλ και της Γένοβας.

Οι αρχαιολόγοι μελέτησαν τον χώρο του Ριπάρο Μπομπρίνι (Riparo Bombrini) στην Λιγυρία της βόρειας Ιταλίας, συγκρίνοντας τις πρακτικές οργάνωσης του χώρου διαβίωσής πληθυσμών συγγενών των Νεάτερνταλ (Mousterian) και των Χόμο Σάπιενς (Protoaurignacian).

Οι αρχαιολόγοι παρατήρησαν ότι τόσο οι Νεάτερνταλ όσο και οι Χόμο Σάπιενς χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς χώρους για τις δραστηριότητές τους, διαχωρίζοντας τους μάλιστα σε ζώνες έντασης ή ηπιότητας. Οι δραστηριότητες αυτές συμπεριλαμβάνουν την ειδική τοποθέτηση υλικών, την κατασκευή εργαλείων, αλλά και το μαγείρεμα. Οι αναλυτικές έρευνες απέδειξαν ότι οι Νεάτερνταλ οργάνωναν τις οικιακές τους εργασίες περισσότερο εντός του σπηλαίου, σε αντίθεση με τους Χόμο Σάπιενς που διέθεταν μεγαλύτερη εξειδίκευση στην εκμετάλλευση και του εξωτερικού χώρου. Οι πληθυσμοί των Χόμο Σάπιενς βέβαια εφάρμοζαν πιο ανεπτυγμένες πρακτικές εκμετάλλευσης συγκεκριμένων χωρικών σημείων, διασφαλίζοντας την προστασία τους από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και την αποτελεσματικότερη ταξινόμηση των δραστηριοτήτών τους.

Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι και οι δύο ομάδες είχαν την ικανότητα να οργανώνουν τον χώρο τους με στρατηγικό τρόπο, παρουσιάζοντας κοινές γνωστικές λειτουργίες. Αυτός ο παραλληλισμός υποδηλώνει ότι οι Νεάτερνταλ δεν ήταν τόσο διαφορετικοί από τους σύγχρονους ανθρώπους, όσον αφορά την καθημερινή ζωή και τις τακτικές πρακτικής εξυπηρέτησης των αναγκών τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή