ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ

Θέλει ο Πούτιν κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία; Τι λένε ρωσικές πηγές

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Πούτιν
Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρίσκεται σε συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης στο Κρεμλίνο στη Μόσχα
Αρχείου Associated Press
4'

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι επιθυμεί να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να διαπραγματευθεί μια κατάπαυση πυρός δήλωσαν στο Reuters τέσσερις ρωσικές πηγές, τονίζοντας επίσης ότι εάν το Κίεβο και η Δύση δεν απαντήσουν τότε ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

Τρεις από τις πηγές, που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Πούτιν, είπαν ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει εκφράσει την απογοήτευσή του σε μια μικρή ομάδα συμβούλων για τις προσπάθειες που υποστηρίζονται από τη Δύση να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις και την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζαλένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρόνο χρειαστεί, αλλά είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει ο πόλεμος», είπε μία άλλη πηγή από τις τέσσερις, που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση των συζητήσεων ανώτατου επιπέδου στην Κρέμλινο. Αυτός, όπως και οι άλλοι που αναφέρονται στη ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος.

Για το θέμα το Reuters μίλησε συνολικά με πέντε άτομα που συνεργάζονται ή έχουν συνεργαστεί με τον Πούτιν σε ανώτερο επίπεδο και ανήκουν στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Η πέμπτη πηγή δεν σχολίασε το «πάγωμα» του πολέμου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Πούτιν, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για μια νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο. Με βάση τις γνώσεις τους για συνομιλίες στις ανώτερες τάξεις του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές είπαν ότι ο Πούτιν είναι της άποψης ότι τα κέρδη στον πόλεμο μέχρι τώρα ήταν αρκετά και μπορούν να μιλήσουν για νίκη στον ρωσικό λαό.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, είπε ότι ο αρχηγός του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο για να επιτύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο».

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν στις ερωτήσεις που απέστειλε το Reuters. Ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα του οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ ως υπουργού Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από ορισμένους δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές ως τοποθέτηση της ρωσικής οικονομίας σε μόνιμη πολεμική βάση προκειμένου να κερδίσει μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές και οδήγησε σε σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης στην οικονομία της Ρωσίας.

Τρεις πηγές είπαν ότι ο Πούτιν κατανοεί ότι οποιαδήποτε δραματική νέα πρόοδος θα απαιτούσε άλλη μια εθνική κινητοποίηση, την οποία δεν ήθελε, καθώς η δημοτικότητά του έχει μειωθεί μετά την πρώτη κινητοποίηση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η εθνική κλήση τρόμαξε μέρος του πληθυσμού στη Ρωσία, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες στρατευμένους άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πάντως η προοπτική για κατάπαυση του πυρός, ή ακόμη και των ειρηνευτικών συνομιλιών, φαίνεται επί του παρόντος μακρινή. Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα πει ότι η ειρήνη με τους όρους του Πούτιν δεν είναι εφικτή.

Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι καμία συμφωνία δεν θα μπορούσε να υπάρξει όσο ο Ζελένσκι ήταν στην εξουσία, εκτός εάν η Ρωσία τον παρακάμψει και συνάψει συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή