Ιστορική στιγμή - USS Harder: Μετά από 80 χρόνια εντοπίστηκε το ναυάγιο του υποβρυχίου

Το ναυάγιο ενός από τα πιο ιστορικά υποβρύχια του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Ιστορική στιγμή - USS Harder: Μετά από 80 χρόνια εντοπίστηκε το ναυάγιο του υποβρυχίου
2'

Το ναυάγιο ενός από τα πιο ιστορικά υποβρύχια του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας οκτώ δεκαετίες μετά την τελευταία του περιπολία, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Διοίκηση Ιστορίας και Κληρονομιάς του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρει το CNN , το USS Harder βρίσκεται κάτω από 3.000 πόδια (περίπου 900 μέτρα) νερού στα ανοικτά του βόρειου νησιού Λουζόν των Φιλιππινών, στέκεται σχεδόν άθικτο, εκτός από τη ζημιά πίσω από τον πύργο ελέγχου του από ιαπωνική βόμβα, ανέφερε η NHHC σε δελτίο Τύπου.

Το Harder χάθηκε στη μάχη στις 24 Αυγούστου 1944, μαζί με ολόκληρο το πλήρωμά του, αποτελούμενο από 79 ένστολους, ενώ βρισκόταν στην έκτη περιπολία του στον πόλεμο, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν τις Φιλιππίνες από τις ιαπωνικές δυνάμεις κατοχής.

«Το Harder χάθηκε κατά τη διάρκεια της νίκης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νίκη έχει ένα τίμημα, όπως και η ελευθερία», δήλωσε στο δελτίο τύπου ο διευθυντής του NHHC Samuel J. Cox, ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εν αποστρατεία.

Σύμφωνα με το ιστορικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το Harder βύθισε δύο ιαπωνικά συνοδευτικά πλοία στα ανοικτά της χερσονήσου Μπατάν στις 22 Αυγούστου 1944 και στη συνέχεια κατευθύνθηκε βόρεια κατά μήκος των ακτών του Λουζόν με δύο άλλα υποβρύχια προς αναζήτηση περισσότερων στόχων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή