Έβερεστ: Θρήνος στη «ζώνη του θανάτου» - Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι στη «Στέγη του Κόσμου»

Δύο ακόμη ορειβάτες του Έβερεστ εικάζεται ότι είναι νεκροί μετά από κατάρρευση πάγου στη λεγόμενη «ζώνη θανάτου» 
O ορειβάτης Πέτερσον θεωρείται νεκρός
O ορειβάτης Πέτερσον θεωρείται νεκρός
3'

Δύο αγνοούμενοι ορειβάτες πιστεύεται ότι είναι νεκροί μετά την κατάρρευση τμήματος μιας παγωμένης κορυφογραμμής στο Έβερεστ κατά τη διάρκεια μιας θανατηφόρας εβδομάδας στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ο Βρετανός ορειβάτης Daniel Paterson, 39 ετών, και ο Νεπαλέζος οδηγός του, Pas Tenji Sherpa, 23, εξακολουθούν να αγνοούνται εδώ και μέρες αφού ένα κομμάτι παγωμένου χιονιού που προεξείχε από την άκρη ενός γκρεμού - έπεσε ξαφνικά την Τρίτη, παρασύροντας ορειβάτες στο βουνό, ανέφερε το BBC.

Το ζευγάρι ήταν με μια ομάδα 15 ατόμων που είχε φτάσει στην κορυφή της «στέγης του κόσμου» στα 29.032 πόδια. Η εταιρεία 8K Expeditions, που διοργάνωσε την αποστολή, είπε ότι «πιάστηκαν σε μια ξαφνική πτώση χιονοστιβάδας, η οποία επηρέασε την ομάδα των ορειβατών».

Παρά τις εξαντλητικές προσπάθειες αναζήτησης, με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι ο Daniel και ο Pastenji δεν μπόρεσαν να ανακτηθούν», έγραψε η εταιρεία σε ανάρτηση στο Instagram την Πέμπτη. Η κατάρρευση συνέβη γύρω στις 4:40 τα ξημερώματα της Τρίτης κοντά στο Hillary Step καθώς ο Paterson και ο Sherpa έκαναν την κάθοδό τους.

H λεγόμενη «ζώνη του θανάτου»

Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν μια σειρά από εκατοντάδες ορειβάτες που έχουν εγκλωβιστεί στη συνέχεια. Αυτή η περιοχή θεωρείται μέρος της «ζώνης θανάτου» του Έβερεστ πάνω από 26.000 πόδια, όπου τα επίπεδα οξυγόνου και η πίεση του αέρα μπορεί να είναι θανατηφόρα για εκτεταμένες χρονικές περιόδους.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ο 40χρονος Κενυάτης ορειβάτης Joshua Cheruiyot Kirui, βρέθηκε νεκρός και ο 44χρονος οδηγός του Nawang Sherpa παραμένει αγνοούμενος αφού εξαφανίστηκαν από το βουνό την Τετάρτη.

Η νεπαλέζικη εφημερίδα Himalayan Times ανέφερε ότι ο Σέρπα είπε στον καταυλισμό βάσης ότι ο Κirui είχε δείξει «περίεργη συμπεριφορά» και «αρνήθηκε να επιστρέψει και ακόμη και να καταναλώσει οξυγόνο» προτού εξαφανιστούν. Οι αξιωματούχοι έχασαν την επαφή με την ομάδα λίγο αργότερα.

Ο στενός φίλος του στην πεζοπορία, Kipkemoi Limo, είπε στο BBC ότι πέθανε από την πτώση. Το σώμα του βρέθηκε πάνω από 60 πόδια κάτω από την κορυφή του βουνού.

«Δάκρυα με πλημμύρισαν σήμερα το πρωί μετά την επιβεβαίωση ότι ο αδερφός μου @cheruiyot_ak έχει ξεκουραστεί στο βουνό», έγραψε στο Twitter ο συνάδελφός του ορειβάτης James Muhia την Πέμπτη. «Είναι μια θλιβερή μέρα. Ο αδερφός μας είναι πλέον ένα με το βουνό. Θα είναι μια δύσκολη στιγμή. Στο καλό αδερφέ μου»

Ο Γκάμπριελ Ταμπάρα από τη Ρουμανία βρέθηκε επίσης νεκρός μέσα στη σκηνή του στο Camp III την Τρίτη, σύμφωνα με τους Himalayan Times. Δύο Μογγόλοι ορειβάτες, ο Usukhjargal Tsedendamba και ο Prevsuren Lkhagvajav, πέθαναν επίσης στη ζώνη του θανάτου ενώ κατέβαιναν την κορυφή στις 13 Μαΐου. Η αύξηση των θανάτων στο Έβερεστ έχει αποδοθεί στον υπερπληθυσμό και την κλιματική αλλαγή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή