77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Χρυσός Φοίνικας στον Σον Μπέικερ για την ταινία «Anora»

Αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών
77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Χρυσός Φοίνικας στον Σον Μπέικερ για την ταινία «Anora»
2'

Μεγάλος νικητής του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών αναδείχτηκε ο Σον Μπέικερ κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Anora», μία γλυκόπικρη ιστορία αγάπης την οποία ο Αμερικανός σκηνοθέτης παρουσιάζει ως μία ενήλικη και αθυρόστομη εκδοχή της «Σταχτοπούτας».

Ωστόσο, εξίσου μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζακ Οντιάρ, ο μόνος που έφυγε από το φεστιβάλ με δύο βραβεία για την ταινία του «Emilia Pérez»: το Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας που μοιράστηκαν οι τέσσερις πρωταγωνίστριές του. Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας κέρδισε ο Τζέσι Πλέμονς για την ερμηνεία του στο «Kind of Kindness» του Γιώργου Λάνθιμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τέταρτη φορά που ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη κερδίζει βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών, κάτι που το έχουν επιτύχει ελάχιστοι σκηνοθέτες στην ιστορία του θεσμού.

«Ευχαριστώ την επιτροπή και το φεστιβάλ που έκαναν το όνειρό μου πραγματικότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα της ταινίας μου που έκαναν αυτό το ταξίδι μαζί μου αλλά και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που με ενέπνευσαν στην καριέρα μου» δήλωσε ο Σον Μπέικερ, ενώ υπογράμμισε ότι οι κινηματογραφικές αίθουσες πρέπει να παραμείνουν ζωντανές.

«Δεν είναι σωστό να βλέπουμε τις ταινίες στο σπίτι και στα κινητά μας τηλέφωνα. Οι αίθουσες είναι ένας ιερός χώρος όπου μπορούμε να μοιραζόμαστε την αγωνία, τα δάκρυα και τα γέλια» είπε και αφιέρωσε το βραβείο του σε όλες τις σεξεργάτριες όλων των εποχών, καθώς η πρωταγωνίστρια της ταινίας του υποδύεται μία σεξεργάτρια.

Τον Χρυσό Φοίνικα στον Σον Μπέικερ απένειμε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας ο οποίος νωρίτερα είχε λάβει τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τον φίλο του, Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Τα βραβεία απένειμε η φετινή Κριτική Επιτροπή, με πρόεδρο την Αμερικανίδα σκηνοθέτρια και ηθοποιό Γκρέτα Γκέργουιγκ και μέλη τον Τούρκο σεναριογράφο και σκηνοθέτη Εμπρού Τζεϊλάν, την Αμερικανίδα ηθοποιό Λίλι Γκλάντστοουν, τη Γαλλίδα ηθοποιό Εύα Γκριν, τη Λιβανέζα σκηνοθέτρια και σεναριογράφο Ναντίν Λαμπακί, τον Ισπανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά, τον Ιταλό ηθοποιό Πιερφρανσέσκο Φαβίνο, τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε Εντα και τον Γάλλο ηθοποιό και παραγωγό Ομάρ Σι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή