Κόλαση στη Ράφα: 40 νεκροί απά ισραηλινά πυρά σε κέντρο προσφύγων - «Άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί»

Iσραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα άφησε πίσω τουλάχιστον 40 νεκρούς, μετά την εκτόξευση ρουκετών της Χαμάς στο Τελ Αβίβ
Σκηνές απόλυτου χάους στη Ράφα
Σκηνές απόλυτου χάους στη Ράφα
7'

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν έναν καταυλισμό προσφύγων σε μια «ασφαλή ζώνη»στη Ράφα, σκοτώνοντας περίπου 40 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Πολλά από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, μετέδωσε το Al Jazeera. Η επίθεση στον καταυλισμό στο Ταλ ασ-Σουλτάν έγινε αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν καταφύγια που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους σε άλλες περιοχές, όπως η Τζαμπαλία, η Νουσεϊράτ και η πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 160 άλλους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Nωρίτερα η Χαμάς εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών στο Τελ Αβίβ για πρώτη φορά εδώ και μήνες. Πλάνα από τη σκηνή της αεροπορικής επιδρομής δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η αεροπορία του έπληξε ένα συγκρότημα της Χαμάς και ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε με «ακριβή πυρομαχικά και με βάση ακριβείς πληροφορίες».

Ο Balakrishnan Rajagopal, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση, ζήτησε δράση κατά του Ισραήλ στον απόηχο της τελευταίας του επίθεσης στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Ράφα. «Το να επιτίθενται σε γυναίκες και παιδιά ενώ σκύβουν στα καταφύγιά τους στη Ράφα είναι μια τερατώδης θηριωδία. Χρειαζόμαστε συντονισμένη παγκόσμια δράση για να σταματήσουμε τις ενέργειες του Ισραήλ τώρα», είπε σε ανάρτησή του στο X.

Το πρακτορείο Wafa επικαλέστηκε την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (PRCS) να λέει ότι πολλοί από τους ανθρώπους μέσα στις σκηνές «κάηκαν ζωντανοί». Η PRCS είπε επίσης στο πρακτορείο ότι τα νοσοκομεία στην περιοχή «δεν είναι σε θέση να χειριστούν αυτόν τον μεγάλο αριθμό θυμάτων ως αποτέλεσμα της εσκεμμένης καταστροφής του συστήματος υγείας στη Γάζα από την [ισραηλινή] κατοχή».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είπε ότι απoμάκρυναν τον αρχηγό του επιτελείου της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και έναν άλλο ανώτερο αξιωματούχο πίσω από τις θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν τις αναφορές που δείχνουν ότι ως αποτέλεσμα του πλήγματος και της πυρκαγιάς που άναψε, αρκετοί άμαχοι στην περιοχή υπέστησαν ζημιά. Το περιστατικό είναι υπό έλεγχο».

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ βρέθηκε στη Ράφα την Κυριακή και ενημερώθηκε για την «πρόοδο των επιχειρήσεων» εκεί, ανέφερε το γραφείο του. Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη συνοικία Ταλ αλ-Σουλτάν της Ράφα, περίπου 2 χιλιόμετρα, βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης.

Η υπηρεσία ισχυρίστηκε ότι η τοποθεσία είχε χαρακτηριστεί από το Ισραήλ ως «ανθρωπιστική περιοχή» και δεν περιλαμβανόταν στις περιοχές που ο ισραηλινός στρατός διέταξε να εκκενωθούν νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι το νοσοκομείο πεδίου στη Ράφα δεχόταν πλήθος θυμάτων και ότι και άλλα νοσοκομεία δέχονταν επίσης μεγάλο αριθμό ασθενών.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, χαρακτήρισε την επίθεση στη Ράφα «σφαγή» και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για τη βοήθεια του Ισραήλ με όπλα και χρήματα. Η επίθεση σημειώθηκε ώρες αφότου ηχούσαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, με τον ισραηλινό στρατό να λέει ότι εκτοξεύτηκαν οκτώ ρουκέτες από την περιοχή της Ράφα. Η ικανότητα της ομάδας να εκτοξεύει ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το ισραηλινό έδαφος έχει μειωθεί σταθερά κατά τη διάρκεια οκτώ μηνών πολέμου.

Οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν, αν και υπήρξαν αναφορές ότι δύο γυναίκες τραυματίστηκαν ελαφρά καθ' οδόν προς ένα καταφύγιο. Αρκετές πτήσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν. Σε δήλωσή του στο κανάλι Telegram, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είπε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν ως απάντηση στις «σιωνιστικές σφαγές εναντίον αμάχων». Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα νωρίτερα την Κυριακή, ανέφεραν οι πρώτες ανταποκρίσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Iταμαρ Μπεν-Γκβιρ απάντησε στην επίθεση με μια ανάρτηση στο X που έλεγε: «Ράφα! Με όλη μας τη δύναμη!». Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε: «Το σημερινό μπαράζ από τη Ράφα είναι απόδειξη ότι ο Ισραηλινός Στρατός πρέπει να δράσει όπου κι αν βρίσκεται η Χαμάς».

Επίσης χθες Κυριακή (26/5), ο Ισραηλινός Στρατός αρνήθηκε ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης είχε απαχθεί από τη Χαμάς, μετά από μη επαληθευμένο βίντεο που δημοσίευσε η ομάδα το Σάββατο και φάνηκε να δείχνει Παλαιστίνιους μαχητές να σέρνουν έναν αναίσθητο στρατιώτη μέσα από μια σήραγγα. Το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε επίθεση στο νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρά την εντολή από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ την Παρασκευή να σταματήσει η επίθεση, η οποία είπε ότι επιδεινώνει την ήδη εξελισσόμενη «καταστροφική» ανθρωπιστική κρίση στο παλαιστινιακό έδαφος.

Σχεδόν εννέα μήνες μετά τη νέα σύγκρουση, η Ράφα, στα αιγυπτιακά σύνορα, είναι το μόνο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας που δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει χερσαίες μάχες και περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της επικράτειας είχε αναζητήσει καταφύγιο εκεί πριν από την επίθεση. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ μιας χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, όπου πιστεύει ότι έχουν στρατοπεδεύσει η ηγεσία της Χαμάς και τέσσερα τάγματα μαχητών χρησιμοποιώντας Ισραηλινούς ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες. Μία επίθεση στην περιοχή είναι απαραίτητη σύμφωνα με το Ισραήλ για να επιτευχθεί «απόλυτη νίκη» επί της ομάδας.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τότε που το Ισραήλ άρχισε να μετακινείται στα νότια και ανατολικά άκρα της πόλης νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οιαπαραίτητες παραδόσεις βοήθειας έχουν σταματήσει, καθώς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και το κοντινό Kερέμ Σαλόμ, ένα πέρασμα εμπορευμάτων που συνδέει τη Γάζα με το Ισραήλ, στην πραγματικότητα εμποδίζονται από τις σφοδρές μάχες. Περίπου 200 φορτηγά επρόκειτο να εισέλθουν στη Γάζα μέσω του Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Αίγυπτο, αν και παρέμενε ασαφές εάν οι υπηρεσίες αρωγής θα μπορούσαν να φτάσουν σε αυτήν.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι 250 κρατήθηκαν όμηροι. Σχεδόν 36.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ των θανάτων αμάχων και μαχητών.

Αρκετές απόπειρες για τη μεσολάβηση μιας νέας εκεχειρίας, μετά από μια εβδομαδιαία διακοπή των εχθροπραξιών τον Νοέμβριο, έχουν θεμελιωθεί. Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, οδήγησε γρήγορα σε αδιέξοδο μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Αξιωματούχοι πληροφοριών των ΗΠΑ συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες Ισραήλ και Κατάρ στο Παρίσι την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν τις διαπραγματεύσεις σε τροχιά, αλλά η Χαμάς υποβάθμισε τις αναφορές για δοκιμαστική πρόοδο, λέγοντας στο Reuters την Κυριακή ότι η ομάδα δεν είχε λάβει τίποτα από τους μεσολαβητές για νέες ημερομηνίες για την επανέναρξη των συνομιλιών, όπως ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή