Air Fryer: Αυτό το συστατικό τα καταστρέφει - Ειδικός εξηγεί
Είναι ένα συστατικό που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν στο Air Fryer τους

Οι φριτέζες αέρος ή όπως είναι ευρύτερα γνωστά, δηλαδή Air Fryer έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια και πολλοί είναι εκείνοι που τα προτιμούν σε σχέση με τα συμβατικά μέσα για να μαγειρέψουν φαγητό, κυρίως λόγω της ταχύτητας που ψήνουν το φαγητό.
Ωστόσο υπάρχει ένα συστατικό το οποίοι πολλοί χρησιμοποιούν για να μαγειρέψουν στα air fryer, το οποίο σύμφωνα με έναν ειδικό καταστρέφει σε βάθος χρόνου τις φριτέζες αέρος.
Τα σπρέι μαγειρέματος προωθούνται συχνά ως ένα πιο υγιεινό υποκατάστατο των παραδοσιακών μαγειρικών ελαίων, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο καλοήθη όσο νομίζετε. Αυτά τα σπρέι περιέχουν ένα συστατικό που θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για τη συσκευή, ειδικά αυτά που αγοράζονται από τα σούπερ μάρκετ.
Το προβληματικό συστατικό είναι η λεκιθίνη, ένα χημικό πρόσθετο που χρησιμοποιείται συνήθως ως γαλακτωματοποιητής σε διάφορα τρόφιμα για την ενίσχυση της υφής. Δυστυχώς, αυτό το συστατικό μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις φριτέζες αέρος.
Ο σεφ και γνώστης της φριτέζας αέρος, Sam Milner, απηύθυνε προειδοποίηση στο κοινό σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση ψεκαστικών ελαίων. «Οι χημικές ουσίες που προστίθενται στα λάδια ψεκασμού του εμπορίου προκαλούν ζημιά στη φριτέζα αέρος, καθώς περιέχουν έναν γαλακτωματοποιητή που ονομάζεται λεκιθίνη, ο οποίος διασπά σιγά-σιγά την επίστρωση της φριτέζας αέρος».
Επιπλέον, συνιστάται να αποφεύγετε τέτοιου είδους σπρέι μαγειρέματος με όλα τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, καθώς η υποβάθμιση της προστατευτικής επίστρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση δυνητικά επιβλαβών ουσιών στα γεύματά σας. Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων Martin Bucknavage από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Penn State αποκάλυψε στο The Spruce Eats τα μειονεκτήματα της χρήσης ορισμένων σπρέι μαγειρέματος σε φριτέζες αέρος.
Τόνισε ότι η λεκιθίνη σε αυτά τα σπρέι έχει «χαμηλό σημείο καπνού» και είναι «λιγότερο σταθερή» σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις με υψηλότερα σημεία καπνού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη υπό τις συνθήκες υψηλής θερμότητας των φριτέζας αέρος, αναφέρει η Mirror.
Ο Martin εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τα πιθανά μειονεκτήματα της χρήσης σπρέι μαγειρέματος στις φριτέζες αέρος, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση: «Αυτό μπορεί να λερώσει τον εξοπλισμό σας, συγκεκριμένα τον δίσκο ή το καλάθι και ενδεχομένως να καταστρέψει την επιφάνεια».
Επέστησε επίσης την προσοχή στην επίδραση τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση των τροφίμων, δηλώνοντας: «Τα έλαια ψεκασμού μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό και να παράγουν μια ελαφρώς αλλοιωμένη γεύση».
Παρόλο που αυτά τα σπρέι συχνά διαφημίζονται ως μια πιο υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα, ο Martin συμβουλεύει να τα αποφύγετε για να διατηρήσετε τη φριτέζα σας σε βέλτιστη κατάσταση. Αντί να καταφύγετε σε συμβατικά σπρέι μαγειρέματος, προτείνει να επιλέξετε εναλλακτικές λύσεις όπως τα έλαια αβοκάντο, κανόλα, φυστικιού ή ηλιέλαιο.
Για τους λάτρεις της φριτέζας αέρος που επιθυμούν να συντηρήσουν τη συσκευή τους, ο Martin συνιστά να εφαρμόζετε το λάδι στο καλάθι με φειδώ με ένα μπουκάλι ψεκασμού χωρίς αεροζόλ, ένα πινέλο σιλικόνης ή ακόμα και λίγο ρολό κουζίνας.
Σχόλια