Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί μία από τις ηπείρους του κόσμου απομακρύνεται με διπλάσια ταχύτητα

Το φαινόμενο πηγάζει από το Σύστημα Ρηγμάτων Ανατολικής Αφρικής

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί μία από τις ηπείρους του κόσμου απομακρύνεται με διπλάσια ταχύτητα
Unsplash

Ένα τεράστιο γεωλογικό φαινόμενο λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Αφρική, όπου μια κρυμμένη δύναμη κάτω από την επιφάνεια της Γης χωρίζει σιγά - σιγά την ήπειρο στα δύο.

Το φαινόμενο πηγάζει από το Σύστημα Ρηγμάτων Ανατολικής Αφρικής (EARS), το οποίο είναι ένα ρήγμα στην αφρικάνικη πλάκα μήκους 3.200 χιλιομέτρων που άρχισε να σχηματίζεται πριν από τουλάχιστον 22 εκατομμύρια χρόνια και διασχίζει την περιοχή όπου βρίσκονται οι Μεγάλες Λίμνες της Αφρικής. Η αφρικανική πλάκα χωρίζεται σε δύο πλάκες, τη μικρότερη πλάκα της Σομαλίας και τη μεγαλύτερη πλάκα της Νουβίας, οι οποίες απομακρύνονται η μία από την άλλη με ρυθμό χιλιοστών ανά έτος, σύμφωνα με μελέτη του 2004.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το ρήγμα θα μπορούσε να σχηματίσει έναν νέο ωκεανό, που ενδεχομένως θα αποκόψει τμήματα της Σομαλίας, της ανατολικής Αιθιοπίας, της Κένυας και της Τανζανίας για να σχηματίσει μια νέα ξηρά.

Ενώ προηγουμένως οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο πλήρης διαχωρισμός θα χρειαζόταν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα έως πέντε εκατομμύρια χρόνια.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Σκωτία χρησιμοποίησαν δεδομένα από το γεωθερμικό πεδίο Menengai της Κένυας για να ανιχνεύσουν τα ισότοπα του αερίου νέον. Αυτό βοήθησε την ομάδα να προσδιορίσει αν οι δυνάμεις που χωρίζουν την Αφρική προέρχονται βαθιά μέσα από τον μανδύα της Γης ή οφείλονται σε επιφανειακές τεκτονικές διεργασίες.

Διαπίστωσαν ότι το αέριο πιθανότατα προέρχεται από το βάθος της Γης, μεταξύ του εξωτερικού πυρήνα και του μανδύα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Fin Stuart δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει εδώ και πολύ καιρό το πώς το βαθύ αέριο της Γης ανεβαίνει στην επιφάνεια, πώς μεταφέρεται και τι ακριβώς ρόλο παίζει στη διαμόρφωση της μεγάλης κλίμακας τοπογραφίας της γήινης επιφάνειας».

Δείτε το βίντεο της ESA:

Σχετικές ειδήσεις

Σχόλια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή