Χτύπημα Ισραήλ σε Ιράν: Το πυρηνικό πρόγραμμα, ο κίνδυνος ευρύτερης σύρραξης και η στάση των ΗΠΑ
Ο διεθνολόγος Γιώργος Μενεσιάν αναλύει στο Newsbomb την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
Πυροσβέστες και πολίτες καθαρίζουν τον τόπο έκρηξης σε συγκρότημα κατοικιών μετά από ισραηλινές επιθέσεις στην Τεχεράνη.
Με «κομμένη την ανάσα» ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ιράν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ. Ο Γιώργος Μενεσιάν, διεθνολόγος και ερευνητής στο Washington Institute for Defence & Security, μιλώντας στο Newsbomb σχετικά με την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, τόνισε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιου τύπου επιθέσεις», υπενθυμίζοντας παλαιότερες συγκρούσεις με εκτοξεύσεις εκατοντάδων drones από την Τεχεράνη κατά του Ισραήλ. Όπως δήλωσε, τότε «δεν οδηγηθήκαμε σε μία μεγάλη σύγκρουση, σε έναν περιφερειακό πόλεμο», και ανάλογα θεωρεί ότι εξελίσσεται και η τωρινή κατάσταση.

Εικόνα που δείχνει καπνό να ανεβαίνει μετά από έκρηξη στην Τεχεράνη του Ιράν.
AP«Παρότι δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για γενικευμένο πόλεμο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη», υπογράμμισε. Όπως εξήγησε, δεν πρόκειται για «ένα συμβατικό πόλεμο με δυνάμεις», αλλά «υπάρχουν φόβοι ότι για ένα διάστημα, που μπορεί να είναι λίγες ώρες ή και παραπάνω, θα υπάρχει αυτή η "ανταλλαγή πυρών", εννοώντας ανταλλαγή πυραύλων, αεροσκαφών, μαχητικών». Αυτή η μορφή έντασης μπορεί να εξελιχθεί σε «επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο σπιράλ αντιποίνων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής «τα αντίποινα δεν είναι αποφασιστικά. Παρότι το Ιράν έχει στείλει κάποιες εκατοντάδες drones, μεγάλο ποσοστό αυτών καταρρίπτεται και από το Ισραήλ, αλλά και από άλλες χώρες όπως η Ιορδανία». Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό κατά τον Μενεσιάν είναι ότι «αυτή η επίθεση φαίνεται να ρίχνει τέλος να αποτελεί την "ταφόπλακα" των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Καπνός υψώνεται από ένα κατεστραμμένο κτίριο στην Τεχεράνη του Ιράν
APΤα γεωπολιτικά οφέλη του Ισραήλ
Κατά τον Γιώργο Μενεσιάν, «το Ισραήλ κερδίζει». Όπως εξήγησε, «ουσιαστικά χωρίς να χάσει ούτε υλικά, ούτε ανθρώπινους πόρους πραγματοποιεί εξαιρετικά σημαντικά στρατηγικά πλήγματα στον βασικό εχθρό του». Υπογράμμισε ότι «χτυπήθηκαν πάρα πολλές υποδομές, στρατιωτικές, υποδομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν», ενώ «εξουδετερώθηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν, πολύ σημαντικές προσωπικότητες του καθεστώτος». Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ του Ιράν, πολύ σημαντικοί αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά και επιστήμονες του πυρηνικού προγράμματος».

Συντρίμμια από πολυκατοικία φαίνονται πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα μετά από χτύπημα στην Τεχεράνη του Ιράν, νωρίς την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025.
APΗ στάση του Τραμπ και οι αμερικανικές απώλειες
Επιπλέον ο διεθνολόγος επισήμανε ότι «ο Τραμπ προσπάθησε να αποτρέψει, από ό,τι φαίνεται, αυτή την επίθεση, ζητώντας από τον Νετανιάχου να περιμένει λίγο ακόμα για να δουν πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, όταν διαπίστωσε ότι δεν έχει και πολλές ελπίδες ότι θα έχουν αίσιο τέλος, φαίνεται ότι ο Νετανιάχου αποφάσισε να βάλει μπροστά το σχέδιο για ένα νέο χτύπημα στο Ιράν».

O Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
APΗ εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον αναλυτή, αποδυναμώνει τις ΗΠΑ και προσωπικά τον Τραμπ, καθώς «χάνει μια ευκαιρία να φέρει μία μεγάλη αλλαγή στη Μέση Ανατολή μία νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Παράλληλα, «φαίνεται ως ένας αδύναμος κρίκος», αφού «δεν μπορούσε ολόκληρη η Αμερική να σταματήσει το Ισραήλ από το να κάνει αυτό που θέλει». Αυτό, όπως σημείωσε, πλήττει «την αξιοπιστία της Αμερικής στα μάτια των Αράβων συμμάχων της, όπως τα Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία». Επιπλέον, «στρατηγικά χάνει», καθώς «ο Τραμπ θέλει να τελειώνει με τη Μέση Ανατολή και να αρχίσει να επικεντρώνεται με την απειλή από την Κίνα. Αυτές οι εξελίξεις του στέκονται εμπόδιο».

Πυροσβέστες εργάζονται στον τόπο της έκρηξης σε συγκρότημα κατοικιών στη βόρεια Τεχεράνη, Ιράν.
APΗ απάντηση του Ιράν
Όσον αφορά την απάντηση του Ιράν, ο Γιώργος Μενεσιάν παρατηρεί ότι «προχώρησε με μία επίθεση που είναι εν εξελίξει», ωστόσο «δεν είναι αποφασιστική». Όπως εξήγησε, «θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χιλιάδες βαλλιστικούς πυραύλους που χρειάζονται 2-5 λεπτά για να φτάσουν στο Ισραήλ», αλλά αντ’ αυτού «χρησιμοποιεί drones που θέλουν ώρες». Αυτό, κατά τον ίδιο, καταδεικνύει ότι «το Ιράν είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, φαίνεται να είναι ανίκανο στρατιωτικά να αμυνθεί, αλλά και να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στο Ισραήλ».
Ο λόγος της συγκράτησης φαίνεται να είναι στρατηγικός φόβος: «το Ιράν φοβάται να χρησιμοποιήσει το βασικό του όπλο, δηλαδή τους βαλλιστικούς πυραύλους», διότι «αν το κάνει αυτό, τότε τα αντίποινα του Ισραήλ θα είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο καταστροφικά για το Ιράν».