Στην Τεχεράνη αύριο ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν - Στο επίκεντρο η αποκλιμάκωση με το Ιράν

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, θα επισκεφθεί αύριο την Τεχεράνη για συζητήσεις γύρω από την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή

Στην Τεχεράνη αύριο ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν - Στο επίκεντρο η αποκλιμάκωση με το Ιράν
Snapshot
  • Το Ισλαμαμπάντ διαμεσολαβεί στις επαφές Ιράν-ΗΠΑ με στόχο την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης που ξεκίνησε μετά τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν τον Φεβρουάριο.
  • Οι συνομιλίες αναμένεται να περιλαμβάνουν τις εξελίξεις στον πόλεμο, την απειλή νέων αμερικανικών κυρώσεων και την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας ειρήνης βάσει μνημονίου συνεννόησης του Ισλαμαμπάντ.
  • Η επίσκεψη συμπίπτει με την επικείμενη ανακοίνωση των αυστηρότερων μέχρι σήμερα αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που ενδέχεται να προκαλέσουν στρατιωτική απάντηση από την Τεχεράνη.
Snapshot powered by AI

Στην Τεχεράνη μεταβαίνει αύριο ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, με βασικό αντικείμενο τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Την επίσκεψη ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, ενώ δύο κυβερνητικές πηγές του Πακιστάν επιβεβαίωσαν την πληροφορία στο Reuters.

Το Ισλαμαμπάντ έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις επαφές μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, με στόχο την αποκλιμάκωση και τον τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης που ξεκίνησε μετά τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πακιστανική πηγή, οι συνομιλίες του Μουνίρ με την ιρανική ηγεσία αναμένεται να επικεντρωθούν στις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο, αλλά και στην απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή νέων και αυστηρότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί επίσης η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας ειρήνης στη βάση του μνημονίου συνεννόησης του Ισλαμαμπάντ, οι πρόσφατες εξελίξεις μετά τη συμφωνία Πακιστάν-Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ζητήματα που αφορούν τους Χούθι.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή. Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να απαντήσει στρατιωτικά σε περίπτωση που προχωρήσουν τα αμερικανικά σχέδια για την επιβολή νέων κυρώσεων, οι οποίες θα επιβάρυναν περαιτέρω την ήδη πιεσμένη ιρανική οικονομία.

Μάλιστα, η επίσκεψη του Πακιστανού στρατηγού συμπίπτει χρονικά με την προγραμματισμένη ανακοίνωση, τη Δευτέρα, των λεπτομερειών του νέου πακέτου κυρώσεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προαναγγείλει ότι πρόκειται για τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα σε βάρος του Ιράν.

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή