ΚΟΣΜΟΣ

Μπαγίς: Προκλητικές δηλώσεις για το Αιγαίο

Μπαγίς: Προκλητικές δηλώσεις για το Αιγαίο

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, παραδέχθηκε δημοσίως ότι η Άγκυρα δεν υπογράφει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν με την Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος, απηύθυνε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, ζητώντας να μάθει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν αποδέχεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, παρά το γεγονός ότι αυτή αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, κι ενώ όλα τα κράτη-μέλη, η ίδια η ΕΕ και όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη -πλην της Τουρκίας- είναι συμβαλλόμενα μέρη της.

Αφού παραδέχθηκε δημοσίως ότι η Άγκυρα δεν υπογράφει τη Σύμβαση επειδή έχει πρόβλημα με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να το κάνει έως ότου η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η απάντηση αυτή του κ. Μπαγίς συνιστά την πρώτη δημόσια παραδοχή αυτού του είδους από Τούρκο αξιωματούχο", σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος.