ΚΟΣΜΟΣ

Αφρική: Από λιμό κινδυνεύουν 18 εκατ. άνθρωποι στο Σάχελ

Αφρική: Από λιμό κινδυνεύουν 18 εκατ. άνθρωποι στο Σάχελ

Από λιμό κινδυνεύουν 18 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή Σάχελ της δυτικής Αφρικής, με την διατροφική κρίση στην περιοχή να φτάνει στα όριά της.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη σίτιση παιδιών και για τη διανομή τροφής σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι επιπλέον αυτοί πόροι, με τους οποίους ανέρχεται σε 337 εκατομμύρια ευρώ το ποσό που έχει προσφέρει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα χρησιμοποιηθούν για τη σίτιση παιδιών και για τη διανομή τροφής σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συνολικοί πόροι ανέρχονται πλέον σε 337 εκατομύρια ευρώ με πολλές οργανώσεις να επισημαίνουν ότι χρειάζονται επιπλέον 700 εκατομμύρια ευρώ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.

«Οικογένειες χρειάζονται άμεσα βοήθεια, οι ζωές τους κρέμονται από μία κλωστή καθώς οι δωρητές αντιδρούν πολύ αργά. Αυτή η κρίση γρήγορα γίνεται μια από τις πιο δύσκολες που έχουμε να χρηματοδοτήσουμε εδώ και δεκαετίες», δήλωσε η Τζάσμιν Γουίτμπρεντ της οργάνωσης Save the Children, κάνοντας έκκληση μαζί με τις οργανώσεις Oxfam, World Vision και Action Against Hunger, για την παροχή περισσότερης βοήθειας.

Ανεπαρκείς σοδιές, ο άστατος καιρός και οι άνθρωποι που συρρέουν στη χώρα εξαιτίας των κρίσεων στη Λιβύη και το Μαλί επιδεινώνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε η Κρισταλίνα Γκριγκορίεβα, ευρωπαία Επίτροπος για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια ανθρώπινη τραγωδία», δήλωσε μιλώντας στη διάσκεψη για την κρίση στο Σάχελ, που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες σήμερα και στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και από την Αφρική, παγκόσμιοι δωρητές και οργανώσεις αρωγής.