ΚΟΣΜΟΣ

«Κοντά στο θάνατο» ο Χόσνι Μουμπάρακ

«Κοντά στο θάνατο» ο Χόσνι Μουμπάρακ

Σύγχυση επικράτησε για αρκετές ώρες τη νύχτα, σχετικά με το αν ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου βρίσκεται ακόμα στη ζωή.

Ιατρικές και στρατιωτικές πηγές του Καΐρου διέψευσαν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι «κλινικά νεκρός», όπως μετέδωσε αρχικά το αιγυπτιακό πρακτορείο MENA. Παραδέχτηκαν όμως ότι η κατάστασή του όμως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς βρίσκεται σε κώμα, μετά από εγκεφαλικό που υπέστη, ενώ η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, που επικαλείται η εφημερίδα «Αλ Άχραμ» και το πρακτορείο Ρόιτερς, είχαν οδηγίες να μην χρησιμοποιούν την έκφραση «κλινικά νεκρός» για να περιγράψουν την κατάσταση του Μουμπάρακ.

Ακόμα και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, βιάστηκε να κάνει λόγο για το τέλος του Χόσνι Μουμπάρακ. «Δεν έχω περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Μουμπάρακ. Με ενημέρωσαν ότι είναι κλινικά νεκρός. Δεν ξέρω αν είναι το τέλος ενός συμβόλου, αλλά σίγουρα είναι το τέλος του Μουμπάρακ», είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη σύνοδο της G20.

Πάντως, η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως σύντομα θα μεταδοθεί επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου, ο οποίος μεταφέρθηκε από την φυλακή της Τόρα, νότια του Καΐρου, σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μααντί.

Η σύγχυση σχετικά με τον υποτιθέμενο θάνατο του Μουμπάρακ ήρθε τη στιγμή που ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων –της ισλαμιστικής οργάνωσης που πολέμησε ο Μουμπάρακ- για την προεδρία της Αιγύπτου, πανηγύριζε τη νίκη του έναντι του Αχμέντ Σαφίκ.

Η σύζυγος του 84χρονου Μουμπάρακ, Σουζάν, βρίσκεται στο πλευρό του, ανακοίνωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.