ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία καταδικάζει την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού

Η Βρετανία καταδικάζει την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού

Την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από την Συρία καταδίκασε σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χειγκ, χαρακτηρίζοντάς την ως «απαράδεκτη»

και δήλωσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ανάληψη σθεναρής δράσης κατά της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ανησυχώ βαθιά για την κίνηση του συριακού καθεστώτος να καταρρίψει τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος στις 22 Ιουνίου», ανέφερε ο Χέιγκ σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε από το υπουργείο του.

«Αυτή η απαράδεκτη κίνηση υπογραμμίζει το πόσο ξεπέρασε τα όρια του αποδεκτού η συμπεριφορά του συριακού καθεστώτος και την καταδικάζω απερίφραστα. Η Συρία θα λογοδοτήσει για την συμπεριφορά της. Η Βρετανία είναι έτοιμη να επιδιώξει σθεναρή δράση στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Χέιγκ.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν επιδοκίμασε την αρχική αντίδραση της Τουρκίας που επέδειξε αυτοσυγκράτηση και χαιρέτισε τις κοινές προσπάθειες Συρίας-Τουρκίας για τον εντοπισμό των δύο Τούρκων πιλότων.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία που είχε χθες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Μπαν «εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την κατάρριψη του μαχητικού και ειδικά για τις πιθανές σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να έχει το επεισόδιο για την περιοχή». Ο Μπαν κάλεσε τις δύο χώρες να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση δια της διπλωματικής οδού.