ΚΟΣΜΟΣ

Τ. Κάρτερ: Οι Η.Π.Α. παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τ. Κάρτερ: Οι Η.Π.Α. παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, παραβιάζουν 10 από τα 30 άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στους “New York Times”, ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος το 2002 είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Τζίμι Κάρτερ στο άρθρο του θέτει την κυβέρνηση της χώρας του προ των ευθυνών της, υποστηρίζοντας πως χάνει την ηθική της υπεροχή εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη «μάχη» της κατά της τρομοκρατίας.

«Αυτή η εξέλιξη ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και συνεχίσθηκε υπό την εξουσία των δύο κομμάτων (Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών) χωρίς να την αντικρούσει η κοινή γνώμη. Κατά συνέπεια η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να εκφράζεται στα θεμελιώδη αυτά ζητήματα υπό το πνεύμα μίας ηθικής υπεροχής», σύμφωνα με τον ίδιο.

Συνεχίζοντας, ο πρώην πρόεδρος τονίζει: «Οι αποκαλύψεις περί του γεγονότος ότι υψηλά ιστάμενοι βάζουν στο στόχαστρό τους ανθρώπους--μεταξύ τους και αμερικανούς πολίτες--για να τους δολοφονήσουν στο εξωτερικό, αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη, μία ενοχλητική απόδειξη, του πόσο η χώρα μας παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Τη στιγμή που οι λαϊκές επαναστάσεις πολλαπλασιάζονται απανταχού της γης, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ενισχύει, και όχι να αποδυναμώνει, τις αρχές και τους κανόνες που θεσπίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Σύμφωνα με τον Κάρτερ, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «ενθαρρύνουν τους εχθρούς των Η.Π.Α. και αποξενώνουν την χώρα από τους συμμάχους της».

Στα παραδείγματα του, ο Κάρτερ αναφέρει τις επιθέσεις των UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), τις στοχευμένες δολοφονίες, τη δυνατότητα να κρατούνται ύποπτοι για τρομοκρατία επ' αόριστον και άνευ δίκης, ή ακόμη η χρήση βασανιστηρίων προκειμένου να εκμαιευτούν πληροφορίες.