ΚΟΣΜΟΣ

«Τα σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία» θέμα στην ΕΕ

«Τα σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία» θέμα στην ΕΕ

Το θέμα που προκύπτει για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων της Τουρκίας για πυρηνικά εργοστάσια φέρνει με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος.

Η κατανάλωση ενέργειας στη γειτονική χώρα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αφού από 92 Mtoe to 2006 έφτασε σε 126 Mtoe το 2010, ενώ προβλέπεται να φτάσει τους 222 Mtoe το 2020.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο η ηγεσία της Τουρκίας αποφάσισε την ανέγερση πυρηνικών μονάδων σε 3 περιοχές της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι τα εδάφη της παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα με αποκορύφωμα το σεισμό της Νικομήδειας που κόστισε τη ζωή σε 17.000 ανθρώπους το 1999. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, δεν υποχρεώνεται σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/71/Ευρατόμ για την ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η πολιτική που ακολουθεί, δεν αποτελεί πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος επισημαίνει την αντίθεση της σχεδιαζόμενης ενεργειακής πολιτικής της Τουρκίας με τον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια 2050 όπου, μεταξύ άλλων τεκμηριώνεται ότι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ κατά 100% είναι απολύτως εφικτή, αλλά και τις προτάσεις τουρκικών φορέων για μια στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας και στροφής σε 100% ΑΠΕ. Δεδομένου ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα επηρεάσουν καθοριστικά την ενεργειακή εικόνα του 2050, είναι σαφές ότι η μάχη για αληθινά βιώσιμες επιλογές στον ενεργειακό τομέα πρέπει να δοθεί σήμερα από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε στενή συνεργασία με τις υπό ένταξη χώρες.

«Η τραγωδία της Φουκοσίμα φαίνεται να έδωσε στην Ιαπωνία ένα πολύτιμο μάθημα αφού ένα χρόνο μετά το σεισμό και το τσουνάμι που ισοπέδωσαν την ανατολική ακτή της Ιαπωνίας και προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, σχεδιάζεται η κατασκευή ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου κοντά στη μονάδα Νταΐτσι», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. «Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ είναι ο δρόμος της βιωσιμότητας και της λογικής αλλά και ο δρόμος που η κεντρική ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης προττάσει. Δυστυχώς ο κ. Γιλντίζ και η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από ένα πυρηνικό ατύχημα όπως ο υπόλοιπος κόσμος, αναπτυγμένος ή μη. Η Τουρκία οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση επενδύοντας στην αύξηση της κατανάλωσης και τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψή της. Οι λανθασμένες επιλογές της όμως σε μια σεισμογενή περιοχή δεν μπορούν να αφορούν μόνο την ίδια, τη στιγμή μάλιστα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για αλλαγή πλεύσης της ενεργειακής πολιτικής στη γειτονική χώρα. Αλλά και οι γειτονικές κοινωνίες χρειάζεται να συνεργαστούν στενά με την τουρκική κοινωνία των πολιτών που προωθεί ένα διαφορετικό ενεργειακό σχέδιο γιατί ξέρουμε καλά ότι ένα ραδιενεργό νέφος δεν γνωρίζει σύνορα».