ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσινγκτον ρίχνει τους τόνους στο θέμα της Συρίας

Η Ουάσινγκτον ρίχνει τους τόνους στο θέμα της Συρίας

Αμερικανοί αξιωματούχοι έριξαν χθες Παρασκευή τους τόνους όσον αφορά την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων και στρατιωτικών οχημάτων στα σύνορα με τη Συρία

επισημαίνοντας ότι αυτές οι κινήσεις δεν φαίνεται να έχουν στόχο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Τούρκος αξιωματούχος είχε χαρακτηρίσει την Πέμπτη τις κινήσεις αυτές προληπτικές μετά την κατάρριψη την προηγούμενη Παρασκευή ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από τη συριακή αεράμυνα.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα σημείωσε ότι η Τουρκία πάντα διατηρούσε στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

«Δεν θα έδινα ιδιαίτερη σημασία στις κινήσεις (των στρατευμάτων), όπως τις αναφέρει ο Τύπος», δήλωσε ο Πανέτα στους δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, πρόσθεσε από την πλευρά του ότι «δεν θα χαρακτήριζα (αυτές τις κινήσεις) προκλητικές με κανένα τρόπο».

Ο Ντέμπσεϊ, που πρόσφατα συνομίλησε με τον τούρκο ομόλογό του στρατηγό Νετζντέτ Οζέλ σημείωσε: «Μάλλον θα πρέπει να ρωτήσετε τους Τούρκους. Τους έχω ρωτήσει και δεν επιθυμούν να γίνουν προκλητικοί».

Σχολιάζοντας τη συνομιλία του με τον Οζέλ, ο Ντέμπσεϊ επεσήμανε: «Αντιμετωπίζει πολύ μετρημένα το συμβάν. Οπότε θα παραμείνουμε σε επικοινωνία».