ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστής ζητά τα στοιχεία χρήστη του Twitter

Δικαστής ζητά τα στοιχεία χρήστη του Twitter

Μια υπόθεση που μπορεί να δημιουργήσει νομολογία στις ΗΠΑ για την ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο είναι σε εξέλιξη.

Ένας δικαστής της Νέας Υόρκης ζητά από το Twitter να του διαβιβάσει τα στοιχεία ενός χρήστη του, ο οποίος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του κινήματος Occupy Wall Street, πριν από ένα χρόνο.

Ο Μάλκομ Χάρις κατηγορείται για συμμετοχή σε επεισόδια στο πλαίσιο διαδήλωσης στη Γέφυρα του Μπρούκλιν, τον περασμένο χρόνο.

Ο δικαστής Μάθιου Σκιαρίνο αποφάσισε ότι ο νόμος του επιτρέπει την πρόσβαση στα tweets και σε άλλα δεδομένα που αφορούν τον κατηγορούμενο.

Ο δικαστής δήλωσε ότι τα μηνύματα δεν συνιστούν προσωπικά δεδομένα και ότι, κατά συνέπεια, δεν καλύπτονται από τη συνταγματική εγγύηση που προστατεύει την ιδιωτική ζωή.

«Όταν αναρτάς ένα tweet, είναι σαν να φωνάζεις από το παράθυρο, ο στόχος δεν είναι να το κρατήσεις μυστικό», αναφέρει ο δικαστής στην 11σέλιδη απόφαση.

«Το σύνταγμα δίνει το δικαίωμα ανάρτησης tweet, αλλά καθώς πολλοί άνθρωποι το διαβάζουν για λογαριασμό τους, υπάρχουν παρά ταύτα συνέπειες αυτών των απόψεων που εκφράζονται δημόσια. Αυτό που εκφράζετε δημόσια ανήκει σε όλον τον κόσμο, ό,τι κρατάτε για τον εαυτό σας, σας ανήκει», γράφει στην επιχειρηματολογία του.

Το Twitter ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες.

«Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του Twitter, οι χρήστες είναι ιδιοκτήτες του περιεχομένου των μηνυμάτων που αναρτούν. Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τους χρήστες μας και τα δικαιώματά τους», διαβεβαίωσε η εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο.