ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 27 κέντρα βασανισμού των μυστικών υπηρεσιών

Συρία: 27 κέντρα βασανισμού των μυστικών υπηρεσιών

Οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας διατηρούν τουλάχιστον 27 κέντρα βασανισμού σε όλη τη χώρα, όπου οι κρατούμενοι υπόκεινται σε ξυλοδαρμούς, καψίματα με οξύ, σεξουαλικές επιθέσεις και άλλα βασανιστήρια, όπως το βγάλσιμο νυχιών.

Αυτά αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, η οποία περιλαμβάνει τις μαρτυρίες περισσοτέρων από 200 ανθρώπων, που βασανίστηκαν στη Συρία από την αρχή της εξέγερσης το 2011.

Η οργάνωση έχει καταγράψει περισσότερες από 20 μεθόδους βασανισμού, οι οποίες «καταδεικνύουν ότι πρόκειται για κρατική πολιτική βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, η οποία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τονίζεται στην έκθεση.

Χαρακτηριστική της αγριότητας είναι η μαρτυρία ενός κρατούμενου από την περιοχή Ιντλίμπ: «Άρχισαν να μου πιέζουν τα δάχτυλα με πένσες. Έβαλαν καρφιά στα δάχτυλά μου, το στήθος και τα αυτιά μου. Μου τα έβγαλαν μόνο όταν μίλησα. Το πιο επίπονο ήταν τα καρφιά στα αυτιά. Μου έκαναν ηλεκτροσόκ με δύο καλώδιο, συνδεδεμένα σε μπαταρία αυτοκινήτου. Χρησιμοποίησαν όπλα ηλεκτροσόκ στα γεννητικά μου όργανα. Πίστευα ότι δεν θα ξαναδώ την οικογένειά μου. Με βασάνιζαν κατ' αυτόν τον τρόπο τρεις ημέρες».

Η οργάνωση ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να φέρει το θέμα της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), για να υιοθετηθούν κυρώσεις κατά των προσώπων που ευθύνονται για τα βασανιστήρια.