ΚΟΣΜΟΣ

Για κλοπές μωρών καταδικάστηκε ο δικτάτορας Βιντέλα

Για κλοπές μωρών καταδικάστηκε ο δικτάτορας Βιντέλα

Σε κάθειρξη πενήντα ετών καταδικάστηκε ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής, Χόρχε Βιντέλα, για κλοπές μωρών αντιπολιτευομένων στη διάρκεια της δικτατορίας (1976-1983).

Ο συγκατηγορούμενός του, Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία το 1982-1983, καταδικάστηκε για τον ίδιο λόγο σε κάθειρξη 15 ετών.

Ποινές από τέσσερα ως δεκαπέντε χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν σε πολλούς άλλους συγκατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους ο απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού Χόρχε Ακόστα, γνωστός ως «Ο Τίγρης». Οι κατηγορούμενοι δικάζονταν για συμμετοχή σε ένα «συστηματικό σχέδιο» κλοπής μωρών αντιπολιτευομένων.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρισκόταν και η Εστέλα ντε Καρλότο, επικεφαλής της οργάνωσης των Μητέρων της Πλατείας του Μάη, στην οποία οφείλεται η ανακάλυψη της ταυτότητας 105 παιδιών αντιπολιτευομένων, τα οποία είχαν κλαπεί επί δικτατορίας και είχαν δοθεί σε φιλικά προσκείμενους στο στρατιωτικό καθεστώς.

Τα κλεμμένα παιδιά που στη συνέχεια «υιοθετήθηκαν» από οικογένειες φιλικές προς το καθεστώς υπολογίζονται από την οργάνωση σε 500.

Ο Χόρχε Βιντέλα εκτίει ήδη δύο ποινές ισόβιας κάθειρξης για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ρεϊνάλντο Μπινόνε εκτίει επίσης δύο ποινές (ισόβια και κάθειρξη 25 ετών) για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ακόστα, ο οποίος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 30 ετών, εκτίει κι αυτός ποινή ισοβίων.