ΚΟΣΜΟΣ

«Σύγχυση» στην υπόθεση του τουρκικού μαχητικού

«Σύγχυση» στην υπόθεση του τουρκικού μαχητικού

Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, ότι δεν βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών στο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο η Συρία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε, δημιούργησε ερωτηματικά στον τουρκικό Τύπο, σχετικά με τις συνθήκες του περιστατικού.

Μάλιστα, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από το στρατό η διατύπωση «το αεροπλάνο μας το οποίο η Συρία δηλώνει ότι κατέρριψε», αντί για τον όρο «καταρριφθέν από τη Συρία», όπως έκανε η Τουρκία μέχρι τώρα.

«Στα συντρίμμια (του αεροσκάφους) που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα δεν εντοπίσθηκε κανένα ίχνος εύφλεκτου υλικού ή εκρηκτικών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στην οποία διευκρινίζεται ότι μένει να εξετασθούν τα συντρίμμια που βρίσκονται στον βυθό της Μεσογείου για να υπάρξουν οριστικά αποτελέσματα της έρευνας.

Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται σήμερα στο ενδεχόμενο ατυχήματος που είναι πιθανόν να προκλήθηκε από σφάλμα χειρισμού ή τεχνική βλάβη, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν τελείως το σενάριο της εχθρικής ενέργειας.

Μάλιστα, πτέραρχος εν αποστρατεία της τουρκικής αεροπορίας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι θεωρεί πως είναι πιθανόν να πρόκειται για ατύχημα. «Δεν μπορούμε να πούμε τι συνέβη επακριβώς, αφού δεν έχει εξετασθεί η άτρακτος του αεροσκάφους, αλλά η Τουρκία δείχνει να μεταβάλλει τη θέση της».