ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Θα αντέξει το Λονδίνο τόσους επισκέπτες;

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Θα αντέξει το Λονδίνο τόσους επισκέπτες;

Το ήδη επιβαρυμένο μετρό και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς της βρετανικής πρωτεύουσας ετοιμάζονται να εξυπηρετήσουν 1 εκατομμύριο παραπάνω επιβάτες και οι απροετοίμαστοι Λονδρέζοι φρικάρουν και μόνο στην ιδέα!

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Θα θυμάστε ίσως ότι το 2004 ήταν ο βρετανικός Τύπος που είχε πάθει αμόκ με τις καθυστερήσεις στα ολυμπιακά έργα και που καθημερινά δημοσίευε διάφορα καταστροφολογικά σενάρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τώρα που μένουν ελάχιστες ημέρες για την έναρξη των αγώνων του Λονδίνου, μπορούμε κι εμείς να γίνουμε λίγο χαιρέκακοι. Γιατί οι Βρετανοί φαίνεται ότι, όσο κι αν έχουν προετοιμασθεί για τους αγώνες τους, μερικά πράγματα απλά δεν μπορούν να τα ελέγξουν και όσοι βρεθούν στο Λονδίνο εκείνες τις ημέρες θα υποστούν αρκετή ταλαιπωρία.

Μιλάμε κυρίως για τις δημόσιες συγκοινωνίες και την κίνηση στους δρόμους. Οι ίδιοι οι Λονδρέζοι που θα πρέπει να αλλάξουν την ρουτίνα τους (και που ξέρουμε πολύ καλά πόσο συνδεδεμένοι είναι με το μετρό τους) έχουν αρχίσει να φρικάρουν. Και το πρώτο σημαντικό crash test που έλαβε χώρα στις 10 Ιουλίου, με ασκήσεις «αποσυμφόρησης σταθμών», τους φρίκαρε ακόμη περισσότερο. Τι κι αν οι διοργανωτές δήλωσαν χαρούμενοι για τα αποτελέσματα της «άσκησης», αλλά οι commuters, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της βρετανικής πρωτεύουσας, είχαν εντελώς άλλη άποψη. Και την έκαναν γνωστή από το πρώτο δευτερόλεπτο μέσω των Social Media. Το Τwitter και το Facebook πήραν φωτιά από οργισμένα μηνύματα ανθρώπων που καθυστερούσαν να πάνε στις δουλειές τους ή που έβλεπαν μια καθημερινή μικρή διαδρομή να μετατρέπεται σε... μαραθώνιο.

«Αν έτσι γίνει και στην πραγματικότητα, τότε αναγκαστικά θα δουλεύω από το σπίτι» τουίταρε κάποιος από τον σταθμό του London Bridge. Και ένας άλλος, πιο... λογοτέχνης: «Μόλις έζησα μια 75λεπτη καφκική εμπειρία στο Terminal 5 του αεροδρομίου Heathrow». Αναμένεται πως το Λονδίνο θα καταφθάσουν 850.000 με ένα εκατομμύριο επισκέπτες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (όχι όλοι μαζί, εννοείται, αλλά αν διαιρέσετε το νούμερο δια 15 που είναι οι ημέρες που διαρκούν και πάλι έχετε ένα τεράστιο βάρος στο ήδη φορτωμένο δίκτυο ΜΜΜ της πόλης). Οι διοργανωτές αναγνωρίζουν ότι θα υπάρχει αυξημένη κίνηση και καθυστερήσεις, αλλά επιμένουν ότι η κατάσταση δεν θα είναι τόσο δραματικής.

Πάντως, στο crash testπου εξόργισε τους Λονδρέζους, οι τακτικές αποσυμφόρησης, που ήταν κυρίως εναλλακτικές διαδρομές για έξοδο ή είσοδο από σταθμούς, το αποτέλεσμα ήταν ο κόσμος να μπερδεύεται, να κουράζεται και –κυρίως- να κολλάει σε ατέλειωτες ουρές μέχρι να καταφέρει τελικά να φτάσει εκεί που θέλει. Έχοντας πολύ πρόσφατο παράδειγμα τους εορτασμούς για το Ιωβηλαίο της βασίλισσας, όπου το μετρό έζησε πρωτόγνωρες στιγμές συμφόρησης, οι Λονδρέζοι δεν δηλώνουν καθόλου αισιόδοξοι για το τι μέλει γενέσθαι από τις 27 Ιουλίου ως τις 12 Αυγούστου που διαρκούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στο μεταξύ, οι οδηγοί των κόκκινων λεωφορείων έχουν απειλήσει για απεργίες μέσα στον Αύγουστο, φέρνοντας τους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Εμείς θα τους συμβουλεύσουμε να πάρουν άδεια και να επισκεφτούν τα ελληνικά νησιά για να χαλαρώσουν!