ΚΟΣΜΟΣ

«Σηκώστε τα χέρια-Πρόκειται για ληστεία» φωνάζουν οι Ισπανοί

«Σηκώστε τα χέρια-Πρόκειται για ληστεία» φωνάζουν οι Ισπανοί

Με τις αγορές να έχουν βάλει στο μάτι την Ισπανία, η χώρα προσπαθεί να ξεφύγει από τον κυκλώνα ανακοινώνοντας συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας.

Εργαζόμενοι και συνδικάτα που βλέπουν τα προνόμιά τους να «ψαλιδίζονται» δίνουν πλέον καθημερινό παρών στους δρόμους των ισπανικών πόλεων.

Τόσο στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όσο και στις ισπανικές επαρχίες οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές εναντίον των μεγάλων μισθολογικών περικοπών στη δημόσια διοίκηση αλλά και τις αύξησης του ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι πρέπει πάση θυσία να εξοικονομήσει σταδιακά στον νέο κρατικό προϋπολογισμό περίπου 65 δις. ευρώ με την οργή του κόσμου να «βράζει»

Με φόντο τις διαμαρτυρίες στην Ισπανία ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς εκφράζει την ανησυχία του για μία ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη.

«Οι διαδηλώσεις στην Ισπανία δείχνουν ότι απειλείται κοινωνική έκρηξη εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων στη Ευρώπη» είπε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της γρήγορης «εφαρμογής νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να δημιουργηθούν επιτέλους θέσεις εργασίας για τη γενιά αυτήν».

Ο Σουλτς υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στην Ισπανία δε συγκρίνεται με αυτήν στην Ελλάδα: «Η χώρα έχει στέρεες βιομηχανικές βάσεις και μια καλά οργανωμένη δημόσια διοίκηση» πρόσθεσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης.