ΚΟΣΜΟΣ

Ένας χρόνος από τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία (video)

Ένας χρόνος από τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία (video)

Tη μνήμη των 77 θυμάτων του ακροδεξιού εξτρεμιστή Άντερς Μπράιβικ τιμούν σήμερα οι Νορβηγοί, ένα χρόνο μετά από τις επιθέσεις στο Οσλο και το νησί Ουτόγια.

Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ κατέθεσε στεφάνι στην νορβηγική πρωτεύουσα και αναμένεται να μεταβεί στην Ουτόγια, μαζί με εκατοντάδες πολίτες και συγγενείς των νεκρών, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης.

«Η βόμβα και οι σφαίρες είχαν στόχο την αλλαγή της Νορβηγίας. Ο νορβηγικός λαός απάντησε ενστερνιζόμενος τις αξίες μας. Ο δολοφόνος απέτυχε, ο λαός νίκησε», δήλωσε μετά την κατάθεση στεφάνου.

Εξάλλου, σε χθεσινή του συνέντευξη στη γερμανική Suddeutsche Zeitung O Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως «η Νορβηγία είναι πιο εμποτισμένη με δημοκρατία και διαφορετικότητα απ' ό,τι ήταν στις 22 Ιουλίου 2011». Η δημοκρατία είναι «το πιο σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της βίας», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα χρόνο ο Μπράιβικ αφού πυροδότησε μια βόμβα στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 30, δολοφόνησε ακόμη 69 άτομα, στην πλειοψηφία τους εφήβους, ανοίγοντας πυρ σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.

Ο δράστης συνελήφθη επί τόπου έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο. Στη δίκη του ο Μπράιβικ παραδέχθηκε ότι ήταν ο δράστης των δύο επιθέσεων, όμως δήλωσε αθώος.