ΚΟΣΜΟΣ

Θεραπεία για το AIDS από ασθενή που έγινε καλά

Θεραπεία για το AIDS από ασθενή που έγινε καλά

Η περίπτωση του Τίμοθι Ρέι Μπράουν που θεραπεύτηκε από το aids, είναι "οδηγός" για ομάδα επιστημόνων που προετοιμάζει μια νέα στρατηγική προκειμένου να ανακαλύψει τη θεραπεία για το AIDS.

Πρόκειται για την μοναδική περίπτωση στα ιατρικά ιστορικά καθώς ο ασθενής θεραπεύτηκε από τη νόσο του AIDS, σε νοσοκομείο του Βερολίνου.

Η θεραπεία του Μπράουν ουσιαστικά βασίστηκε στην "καταστροφή" του ανοσοποιητικού του συστήματος και τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από δότη με μια σπάνια γενετική ανωμαλία, η οποία αντιστέκεται στη μόλυνση από τον ιό HIV.

Αρχικά, η εν λόγω θεραπεία έγινε ώστε να καταπολεμηθεί ένα είδος καρκίνου του αίματος, αλλά τελικά, κατάφερε να θεραπεύσει και το AIDS!

Ο Brown πέντε χρόνια μετά ζει απαλλαγμένος από το ιό χωρίς να παίρνει φάρμακα και αποτελεί το κίνητρο των γιατρών. Η ίδια η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και δύσκολη να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει αυτή να τους οδηγήσει σε κάποια παρόμοια λύση η οποία θα είναι λιγότερο δαπανηρή και πιο εύκολη στην εφαρμογή της.