ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μόρσι με τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς

Συνάντηση Μόρσι με τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, η συνάντηση ήταν η τελευταία μια σειράς επαφών με τους Παλαιστινίους ηγέτες, όπου συζητήθηκαν μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των Παλαιστινίων από τη Γάζα στην Αίγυπτο, και της καλύτερης διαβίωσης από τον αποκλεισμό του Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μόρσι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, του αντίπαλου κινήματος της Φατάχ, που κυβερνά τις αυτόνομες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων της με τη Γάζα μετά την πτώση του προέδρου Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011, αλλά οι περιορισμοί παραμένουν.

Οι πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν ότι η εκλογή του Μόρσι, θα οδηγήσει σε μια πιο «συμπαθητική» αιγυπτιακή στάση έναντι της Χαμάς, η οποία ως ένα παρακλάδι της κοντινής προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι είχε αντιμετωπιστεί με καχυποψία από το καθεστώς Μουμπάρακ.