ΚΟΣΜΟΣ

Aστρικές τούρτες και διαστημικά μπισκότα

Aστρικές τούρτες και διαστημικά μπισκότα

Μαντέψτε τί κοινό έχει η Διεθνής Ημέρα Τούρτας και η ...διαστημική επιστήμη;

Την απάντηση μπορούσατε να τη βρείτε πρόσφατα στο μικρό, αλλά φιλόξενο χώρο του BlurCafe της Μόσχας. Εκεί έγινε ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Τούρτας-2012, θέμα του οποίου αυτή τη χρονιά ήταν το Διάστημα. Το βασικό όμως είναι ότι αυτή η «νόστιμη» και πραγματικά θετική γιορτή ήταν αφιερωμένη σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη φιλία και τον ειρήνη μεταξύ χωρών, λαών, μεταξύ ενηλίκων και παιδιών. Το σύνθημα της γιορτής «I CAKE YOU», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Ήρθα με την τούρτα μου».

Για πρώτη φορά η Διεθνής Ημέρας Τούρτας εορτάστηκε σε διεθνές επίπεδο στις 20 Ιουλίου του 2011. Είχε την έμπνευση και την πρωτοβουλία της γιορτής η Μιλάνα Γκορνστέιν, πρώην κάτοικος Ρωσίας, νομικός διεθνούς δικαίου, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Να τί διηγήθηκε στη «Φωνή της Ρωσίας»:

Την 1η Ιανουαρίου του 2010 ανακηρύξαμε μια χώρα πνευματική – το Βασίλειο της Αγάπης, το οποίο υλοποιεί μια σειρά από ανθρωπιστικά, κοσμικά και φιλανθρωπικά προγράμματα. Καθιερώσαμε τη διεθνή γιορτή Ημέρα της Τούρτας, μια γιορτή φιλίας και ειρήνης.

Η μοναδικότητα της ιδέας έγκειται στο ότι δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ενασχόληση με τα παιδιά, τα οποία θεωρούνται «μη συνηθισμένα» ως προς τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητάς τους ή τις καταστάσεις της ζωής τους, τα παιδιά Ίντιγκο, τα ορφανά παιδιά, τα παιδιά με αναπηρίες. Στο Εποπτικό Συμβούλιο συμμετέχουν δημοσιογράφοι και προσωπικότητες του πολιτισμού από διάφορες χώρες του κόσμου.

Η Διεθνής Ημέρα Τούρτας το 2012 εκτός από τη Ρωσία εορτάζεται στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Και οι διοργανωτές είναι πεπεισμένοι ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των υποστηρικτών της Ημέρας της Τούρτας θα αυξάνεται.

Και όταν οι συμμετέχοντες γίνουν περισσότεροι, υποχρεωτικά πιο δημιουργική και πολυώροφη θα είναι και η τούρτα-σύμβολο, την οποία παραδοσιακά σχεδιάζουν μαζί όλοι οι υποστηρικτές της γιορτής! Σ’ αυτήν την ασυνήθιστη τούρτα ο καθένας τοποθετεί τα όνειρα και την καλή του διάθεση. Και στο βαθμό, που θέμα της Ημέρας της Τούρτας στη Μόσχα ήταν το Διάστημα, κάθε προσκεκλημένος μπορούσε να στολίσει το γλυκό σύμβολο μ’ έναν φαγώσιμο πλανήτη, αστέρι είτε σημαία χώρας-μέλους της γιορτής.

Επίσης οι θαυμαστές του γλυκού μπορούσαν να αξιολογήσουν (δυστυχώς μόνο θεωρητικά) πολυάριθμες τούρτες βασισμένες σε διαστημικά θέματα. Μεταξύ αυτών μια διαστημική γαμήλια τούρτα, στολισμένη με φανταστικά λουλούδια και μια τούρτα-σαπούνι με τη μορφή νόστιμων, αλλά μη φαγώσιμων γλυκών, καθώς και μια τούρτα από συμπαθέστατες μπλουζίτσες με διαστημικά σχέδια. Παρουσιάστηκε και μια «Τούρτα που τραγουδά» με αστέρια της ρωσικής μουσικής, που αποδείχθηκε διαδραστική. Προς μεγάλη χαρά των παιδιών με κάθε άγγιγμα στην ειδικά τοποθετημένη οθόνη δίπλα στην τούρτα ακουγόταν διαστημική μουσική.