ΚΟΣΜΟΣ

Οι Σύροι αντάρτες καλούν την Τουρκία να εισβάλλει στη Συρία

Οι Σύροι αντάρτες καλούν την Τουρκία να εισβάλλει στη Συρία

Η Τουρκία απέστειλε στα σύνορα με τη Συρία πρόσθετες δυνάμεις. Από το Γκαζιαντέπ προς τη συνοριακή επαρχία Κίλις εξήλθε κονβόι από 20 τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς και αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες.

Νωρίτερα οι τουρκικές Αρχές ανέπτυξαν στα συριακά σύνορα πρόσθετες δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας, ωστόσο δεν είχε γίνει καμιά ανακοίνωση για αποστολή εκεί ενισχύσεων με δυνάμεις γενικού πολέμου. Για τους στόχους της ανάπτυξης των νέων στρατευμάτων δεν υπάρχει προς το παρόν ακριβής πληροφόρηση. Πίσω από τα σύνορα στο τουρκικό Κίλις βρίσκεται η συριακή επαρχία Χαλέπι, όπου τώρα διεξάγονται σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της ομώνυμης πόλης. Νωρίτερα, οι τουρκικές Αρχές δήλωναν ότι είναι έτοιμες να καταφέρουν χτυπήματα στο συριακό έδαφος, εάν εκεί εγκατασταθούν μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, οργάνωσης, που χαρακτηρίζεται στην Τουρκία τρομοκρατική.

Πέραν τούτου στον τουρκικό Τύπο εμφανίστηκε η εκδοχή για πιθανή εισβολή στη Συρία και δημιουργία εκεί «ουδέτερης ζώνης» σε περίπτωση, που ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες ανθρώπους. Εντωμεταξύ, σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι δυνάμεις των ισλαμιστών ανταρτών και των μισθοφόρων, οι οποίοι μάχονται το καθεστώς Άσαντ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και ίσως συσχετίζεται άμεσα με τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας, είναι η έκκληση που απηύθυναν οι αντάρτες στους Τούρκους να εισβάλλουν στη Συρία και να τους ενισχύσουν άμεσα με οπλισμό, με αντάλλαγμα να χτυπήσουν μαζί τους Κούρδους.

Συγκεκριμένα, ένας από τους διοικητές των Σύρων εξεγερθέντων, που έχουν την έδρα τους στην Τουρκία, δήλωσε όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία: «Δεν επαρκεί ο οπλισμός μας. Με τη στρατιωτική υποστήριξη από την πλευρά της Τουρκίας θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε τις βάσεις του PKK στη Συρία, καθώς γνωρίζουμε ποιες περιοχές ελέγχουν».