ΚΟΣΜΟΣ

Δέχτηκε το Ιράν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το ουράνιο

Δέχτηκε το Ιράν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το ουράνιο

Να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με τις δυτικές δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πριν το τέλος του μήνα, δέχθηκε ο βασικός Ιρανός διαπραγματευτής Σαΐντ Τζαλιλί.

Την πρόθεση αυτή των Ιρανών, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. «Έχω εξετάσει διπλωματικούς τρόπους για την απάντηση στις διεθνείς ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Άστον έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τζαλιλί.

«Εξέφρασα την ανάγκη το Ιράν τώρα να απαντήσει στα θέματα που έχουν τεθεί προκειμένου να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη. Πρότεινα, και ο δρ Τζαλιλί δέχθηκε, να μιλήσουμε ξανά έπειτα από περισσότερη σκέψη στο τέλος του μήνα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και ΗΠΑ) είναι οι προσπάθειες του Ιράν να εμπλουτίσει κατά 20% ουράνιο. Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών τον Ιούνιο στη Μόσχα είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο.