ΚΟΣΜΟΣ

Επέτειος για τη Χιροσίμα στη σκιά της Φουκουσίμα

Επέτειος για τη Χιροσίμα στη σκιά της Φουκουσίμα

Την επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα επισκιάζει φέτος η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να επαναλειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, που ήταν σε αδράνεια μετά το πυρηνικό ατύχημα του περασμένου έτους.

Περίπου 50.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετή στο πάρκο Ειρήνης κοντά στο «σημείο μηδέν», με το δήμαρχο της Χιροσίμα να κάνει έκκληση για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Η πλειοψηφία των Ιαπώνων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για την 67η επέτειο από την καταστροφή εκφράζουν την αντίθεσή τους στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι πολίτες που κάποτε ζούσαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα το οποίο υπέστη ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

«Δεσμευόμαστε να μεταδώσουμε στον κόσμο τις εμπειρίες και να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επιτύχουμε μια πραγματική ειρήνη σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα », είπε ο δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης της Ιαπωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Δύο εκτελέσεις δι' απαγχονισμού στην Ιαπωνία

Βίντεο: Εντυπωσιακή έκρηξη ηφαιστείου στην Ιαπωνία